Ugrás a tartalomra

Vágási Feri a Szomszédok piacán

2015. március 26. csütörtök
Nemcsák Károly színész is vendég volt az új budafoki piac alapkőletételének
Vágási Feri a Szomszédok piacán

A kilencvenes évek egyik legkedveltebb és legismertebb magyar teleregénye, a Gazdagréten és sokszor a budafoki piacon játszódó Szomszédok tizenkét éven át a képernyő elé láncolta a tévénézőket. A budafoki Szomszédok piacának alapkőletétele után Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas Érdemes Művészt, a József Attila Színház igazgatóját többek között arról is faggattuk, mit nyújtott számára a 331 epizód.

– Vágási Feriként költözött be a tévénézők otthonába. Mennyire határozta meg az életét a sorozat?

– Mindig a színház volt az első, és csak azután jött a forgatás. Szép időszak volt, mert erényeinkkel és hibáinkkal együtt önmagunk lehettünk. A sorozat nagyszerű lehetőséget nyújtott, hogy más szerepkörben és bemutatkozzunk. Ez a színészeknek, a színházaknak és a nézőknek is jó volt. A Szomszédok forgatását komoly munka előzte meg. Horváth Ádám gondosan összeválogatta a szereplőgárdát, majd hat megírt résszel útjára indította a létező problémákkal foglalkozó sorozatot. A tanárnő és nyomdász házaspár mindennapjain keresztül is azt mutatta be a nézőknek, hogyan lehet normálisan, szeretetben, egymás bántása nélkül élni.

– Kis faluból származik, mégis nagy ismertségre tett szert.

– Borsodban, Mocsolyástelepen születtem, Mezőcsáton érettségiztem, és boldog vagyok, hogy abban a közegben élhettem. A mai napig hazamegyek feltöltődni, ha valami bajom van. A főiskolával olyan ajtók nyíltak meg előttem, amelyeken boldogság volt belépni, a tarisznyámat pedig teleraktam az ott kapott dolgokkal, amelyekből halálom napjáig építkezhetek.

– A József Attila Színház színigazgatója 2011 óta. Milyen különlegességet kínálnak a nézőknek?

– Kiemelt feladatunk, hogy havi rendszerességgel lehetőséget nyújtunk a vidéki és a határon túli magyar színházak bemutatkozására, amely nemcsak a társulatoknak, de a budapesti közönségnek is jó.

– A színház vezetése mellett kilenc színdarabban is láthatjuk.

– Többek között a februárban bemutatott Kaviár és lencse című komédiában és a Klauzál Ház májusi színházi előadásában, a Feketeszárú cseresznyében is játszom. Nappal a színigazgatói feladatokat látom el, este színész vagyok.

– Hogyan és mikor tud így kikapcsolódni?

– Régóta a színészválogatott csapatkapitánya vagyok. A focicsapattal évente negyven alkalommal pályára is lépünk. Járunk falunapokra és nagyobb rendezvényekre, miközben rengeteg karitatív tevékenységet is végzünk. Családommal Budaörsön élek, ahol én vagyok a kertész és a karbantartó. A kertben – amelyet saját ötleteink alapján terveztünk meg a feleségemmel és az akkor még kicsi két fiunkkal – megmetszem a fáimat, füvet nyírok, tavat ások és hidat építek. 

(Tamás Angéla)