Ugrás a tartalomra

Varga Miklós fohásza

2022. március 03. csütörtök
A rockzenész szerint akkor jó egy dal, ha minden korban van üzenete
Varga Miklós fohásza

Köztudott róla, hogy értékrendjét mindenkor vállalja, és dalaival is olykor politizál. A kerületünkben élő Varga Miklós vallja, magyarságunkra büszkének kell lennünk. Hamarosan újabb dalos üzenetei jelennek meg, de az elsőt már e héttől hallhatjuk Fohász címmel. A kiváló zenész és énekes korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy dalaik mindig üzentek, régen is, ma is, elég, ha csak a Beatrice vagy az Illés együttes, P. Mobil egyes számaira gondolunk, amelyek társadalmi kérdéseket feszegettek. „Fontos közéleti kérdéseket nekünk, zenészeknek is kötelességünk megénekelni. Akkor jó egy dal, ha minden korban van üzenete” – tette hozzá.

– E héttől látható-hallható Fohász című dalával kinek és mit kíván üzenni?

– Látlelet a korunkról, nem videoklip, afféle képi tudósítás helyzetünkről, morális állapotunkról, rólunk, emberekről. Miután a keresztény Európa eltűnőben van, egyfajta segélykiáltás ez a Jóisten felé. A hétvégén raktam fel a Facebookra, és nagy meglepetésemre már több ezren látták, szinte futótűzként terjed az interneten.

– Saját szerzemény?

– Igen, de a szöveget Toldi Tamás ihlette, a Varga Miklós és a Band házi szövegírója. A többi hat dalt is vele írtam, ezek eltérnek a Fohász címűtől, a napi hangulatomat tükrözik, egy kicsit eklektikus lett az album. A hagyományos megszólalástól is eltérnek, mai, modern hangszerelésűek. Mind a hét dal más és más hangvételű, szeretném velük megmutatni zenei, énekesi vénámat. A Vén Európa óta is voltak ugyan dalaim az évtizedek alatt, de most egyszerre jelentkezem ennyi szerzeménnyel.

– Mikor lát napvilágot legújabb lemeze, és mi a címe?

– Remélem, minél hamarabb, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az utolsó simítások most folynak a stúdióban. Munkacíme Varga Miklós: Újratöltve. A mai kornak megfelelően azonban nem CD-n adjuk ki, hanem zenei portálokról lehet majd letölteni.

Varga Miklóst jelenleg két zenés darabban is láthatjuk, hallhatjuk, az Aranyemberben és a Fehérlaposok című rockoperában, amellyel járja a felvidéki településeket, hiszen ez utóbbi a felvidéki kitelepítésekről szól.

Temesi László