Ugrás a tartalomra

Varga Miklós Máté Péter-díjat kapott

2022. április 02. szombat
Az elismerés alkalmából a kerületben is köszöntötték az előadóművészt
Varga Miklós Máté Péter-díjat kapott

Varga Miklós előadóművész, Budapestért díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje elismerés tulajdonosa a magyar és nemzetközi zenei élet területén nyújtott kiemelkedő munkájáért 2022. március 15-én Máté Péter-díjban részesült. Az önkormányzat képviselő-testületi ülésén gratuláltak az elismeréshez.

Varga Miklós hosszú évek óta él kerületünkben családjával. Fiatalon a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola kereskedelmi üzemgazdász szakán végzett. A zene szeretete és tehetsége már fiatalon arra inspirálta, hogy énekeljen. 1975-ben kezdte pályafutását a Grog együttesben, ezt követte a  P. Box és több zenei produkció.
1983 augusztusában az István, a király rockopera ősbemutatóján a címszerepet énekelte. A darab országos ismertséget hozott számára.

Az 1984-ben tartott Béke dalfesztiválon Európa című dala megosztott első díjat kapott. Szeptember végén jelent meg az Európa kislemeze, melyből több mint 120 ezret adtak el a boltokban. A dal sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Európa számos zenei fesztiválján különdíjat nyert.

Első alkalommal, 1985. március 15-én a Nemzeti Múzeumnál tartott ünnepi műsorban énekelte a Nemzeti dalt. Ezt követően több ismert darabban is hallhatta és láthatta a nagyérdemű, pl. a Jézus Krisztus Szupersztárban Jézus szerepében, A költő visszatér rockoperában Petőfi szerepében, de hallhattuk Atilla, az Isten kardja rockoperában és az Egri csillagok musicalben is.

Otthonról hazafelé című lemezének megjelenését követően, 1991 elején EMeRTon-díjat kapott az Év énekese kategóriában.

A budapesti, 1998-as atlétikai Európa-bajnokság hivatalos dala lett a Marton Évával duettben előadott Európa című szám. Közreműködött a 2000 márciusában megjelent Kell még egy szó című lemezen. 2003-ban ismét címszerepre kérték fel Csíksomlyón az István, a király előadásra.

Több mint 40 éves zenei pályafutása során a hazai és a határon túli magyarság körében nagy elismertségre tett szert. Tehetségével hitelesen és professzionálisan erősített több népszerű hazai zenekart, számtalan színpadi produkcióban aratott sikert a rockoperától kezdve a musicalen át a rockoratóriumig, továbbá számos művészi elismerés birtokosa. Hazaszeretete és hivatása iránti elkötelezettsége mindig is elsődleges volt számára. Hitvallása szerint munkájában a legfontosabb hangsúlyt a hitelesség és az együttműködési képesség kapja.