Ugrás a tartalomra

Várják a javaslatokat az értéktárhoz

2023. február 28. kedd
Értéktárbizottság alakult Szabolcs Attila egykori polgármester és parlamenti képviselő vezetésével.
Várják a javaslatokat az értéktárhoz

Januárban megalakult a Budafok-Tétény Kerületi Értéktár Bizottság, amelynek az a feladata, hogy feltérképezze a XXII. kerületben fellelhető nemzeti értékeket és létrehozza az ezek adatait tartalmazó gyűjteményt. A kerületi értéktárba azok a tárgyi, szellemi és környezeti értékek kerülhetnek, amelyek megóvását és továbbvitelét a ma itt élők és a jövő nemzedéke számára is fontosnak tartja a bizottság és az önkormányzat.

A nemzeti értékeink felkutatását és megőrzését szolgáló értéktárbizottságok tevékenységéhez a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény teremtette meg a törvényi kereteket. A képviselő-testület tavaly nyáron döntött a kerületi értéktárbizottság létrehozásáról, decemberben pedig megválasztották a tagokat.

Az értéktárbizottság vezetője Szabolcs Attila, Budafok-Tétény egykori polgármestere. Budafokot Garbóci László helytörténész, Budatétényt a nyolc évig alpolgármesterként dolgozó Zatykó Lajosné, Nagytétényt Bogó Ágnes, a Nagytétényi Ember- és Érdekvédő Környezetvédelmi Egyesület elnöke képviseli, a törvényességre pedig a korábbi jegyző, Tevanné Südi Annamária felügyel.

A bizottsághoz kilenc – többek között tárgyi és természeti értékek, épített környezet, kulturális örökség, sporttevékenység – kategóriában bárki, akár civil személy is benyújthatja javaslatát, amit azután az évente legalább négyszer összeülő testület megvizsgál, értékel, dönt és tájékoztatja a polgármestert.

– Tavaly augusztus óta tizenkét ötlet érkezett, amelyeket február 7-én vitattunk meg. Kilencről döntöttünk, így a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület által beadott javaslatok közül például a Tétényi-fennsíkról, a Hárosi-öbölről vagy a nyolc geodéziai határkőről is. Ezek minden szempontból megfelelőek voltak, három beadott ötlet azonban kiegészítésre, illetve pontosításra szorul – tájékoztatta lapunkat Szabolcs Attila.

Az ajánlatokat online lehet elküldeni az ertektar@bp22.hu e-mail címre a mellékelt nyomtatvány kitöltésével.

Kérjük, olvassa el az Adatkezelési tájékoztatót is.

Tamás Angéla