Ugrás a tartalomra

Varjúbiztos szemetesek a kerületben

2022. június 28. kedd
Lakossági jelzés érkezett Krieger Krisztina képviselő asszonyhoz a „szemetelő varjak” ügyében.
Varjúbiztos szemetesek a kerületben

– Először a kerület egyik közösségi oldalán találkoztam azzal a problémával – ez a Piactéren történt –, hogy az emberek azt hitték, hogy más embertársaik kipakolják a kukákat, és rendetlenséget hagynak maguk után. Kiderült, hogy ezt nem emberek, hanem a varjak csinálják, ugyanis élelmiszert keresnek, kidobálnak mindent, mégpedig elég nagy zajkeltéssel együtt. Ugyan naponta kétszer is takarítunk ezeken a közösségi tereken, de ezt eddig nem tudtuk megakadályozni. Többen meg is kerestek e-mailben vagy személyesen, hogy ez nemcsak a Piactéren fordul elő, hanem egyéb helyeken is. Ebből jött az ötletem, hogy varjúbiztos kukát kellene készíteni, ez a meglévő szemetesek védelmét jelenti azzal, hogy fedél kerül rájuk – ismertette a problémát Krieger Krisztina önkormányzati képviselő.

A képviselő asszony jelezte ezt Karsay Ferenc polgármesternek, aki támogatta az ötletet, ezután meg is kezdődött a kivitelezés, és a Budafok-Tétényért Városfejlesztő Kft. munkatársai ki is helyezték a fedeleket.

Krieger Krisztina hozzátette, hogy két prototípust készítettek, amikből most az egyiket szerelték fel. Ez teljesen lezárja a kukát, és egy gomb van a tetején, amivel nyitni és zárni lehet a fedelet. Viszont sokan nem szívesen fogják meg ezeket a gombokat, ezért a másik típuson egy olyan szűk nyílás lesz, amin a varjak nem tudnak hozzáférni a szeméttároló tartalmához.

Június végéig már húsz kukát láttak el fedéllel az Arany János utcai lakótelepen, és hamarosan a kerület több pontján találkozhatunk ezzel a megoldással.

 

Fotó: huszonketto.hu