Ugrás a tartalomra

Védetté nyilvánították a nagytétényi Duna-partot

2022. június 09. csütörtök
Május 25-én döntöttek volna a védettségről, de akkor elmaradt a Fővárosi Közgyűlés, mert határozatképtelen volt a testület.
Védetté nyilvánították a nagytétényi Duna-partot

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén egyhangúlag támogatta a nagytétényi Duna-part védetté nyilvánítását. Karsay Ferenc polgármester hangsúlyozta: a nagytétényi lakossági fórumon tett ígéretének megfelelően támogatta a védettségről szóló előterjesztést. Hozzátette: bízik benne, hogy a helyiek a gyakorlatban is használhatják majd a Duna-partot. Karsay Ferenc kiemelte: ezután a fővárosé a felelősség a védetté nyilvánítás tekintetében, hiszen nekik kell biztosítani a terület működtetését, felügyeletét.

Május végén tartottak lakossági fórumot a kérdésben. A fórumon felszólalók közül többen a kutyasétáltatás lehetőségeire kérdeztek rá. A természetvédelmi területen csak pórázzal lehet kutyát sétáltatni.

A nagytétényi Duna-parton februárban illegális sittlerakásba kezdett egy vállalkozó. A XXII. kerületi közterület-felügyelet jelzése alapján az önkormányzat ellenőrzést tartott. Azt észlelték, hogy a területen nagy mennyiségű darált, vegyes, házbontásból származó, illetve egyéb ismeretlen anyagokat is tartalmazó építési törmeléket raktak le. Az önkormányzat ezért azonnal megtette a szükséges intézkedéseket. Ezután a főváros főjegyzője három hónapra ideiglenesen védetté nyilvánította a területet, a kormányhivatal pedig elrendelte az eredeti állapot helyreállítását. Az önkormányzat kiemelt célkitűzése a környezetünk megóvása, ezért minden eszközzel fellép a környezetkárosító tevékenységek ellen.

A mostani döntéssel 53 hektárnyi terület kapott végleges helyi védettséget a Duna-parton.