Ugrás a tartalomra

Végre eltűntek a lomok a háztartásokból - Videóval frissítve!

2021. április 23. péntek
A polgármester kezdeményezésére elvitték a veszélyes hulladékot is
Végre eltűntek a lomok  a háztartásokból - Videóval frissítve!

Véget ér a lomtalanítás, amely április 6. és 16. között zajlott Budafok-Tétény kilenc körzetében, más-más időpontban. A lakosok a postaládájukba dobott tájékoztató alapján, az adott napon este hat órától rakhatták ki az utcára a kukába nem tehető, nagy darabos hulladékot, amelyet – a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. tájékoztatása szerint – másnap elszállítottak. Az úttestet letakarítják, az ingatlan előtti terület és a járdaszakasz megtisztítása azonban a tulajdonos, üzemeltető, illetve használó kötelessége.

Ez az első alkalom, hogy az FKF nem jelölt ki ideiglenes gyűjtőpontokat a veszélyes hulladékok számára. Tringer Ágoston, a FKF PR- és kommunikációs osztályvezetője ezzel kapcsolatban azt a tájékoztatást adta, hogy a háztartásokban keletkezett, felgyülemlett veszélyes hulladékokat – gumiabroncs, akkumulátor, elektromos, valamint elektronikai gépek és eszközök, fénycső, világítótest, festék, lakk, ragasztó, sitt – csak a hulladékudvarokban, esetünkben a Nagytétényi út 341–343. szám alatt található hulladékudvarban lehet leadni.

Budafok-Tétényben azonban az önkormányzat Karsay Ferenc polgármester kezdeményezésére külön szerződést kötött egy céggel, amely elszállítja a veszélyes hulladékot. A lomtalanítás időszaka alatt három gyűjtőpont létesült, amelyek közül az Anna utca és Vihar utca végén levő területre április 15-én 10 és 18 óra között a kerületiek még lerakhatták veszélyes hulladékaikat.

Havasi Gábort, a fővárosi önkormányzat egészségügyi tanácsnokát megkérdeztük, mi az oka annak, hogy az FKF az évek óta megszokott, kijelölt területeken idén nem gyűjti, és onnan nem szállítja el a veszélyes hulladékot.

– Az elmúlt években nagyon sok vállalkozás visszaélt a lakosság számára biztosított lehetőséggel, és ipari mennyiségű veszélyes hulladékot rakott le az ideiglenesen kijelölt gyűjtőpontokon. Ez a gyakorlat amellett, hogy évente 200 millió forint pluszköltséget jelentett a főváros tulajdonában lévő FKF Zrt.-nek, a környezetre nézve is rendkívül egészségtelen és káros volt. Ezek kiküszöbölésére nem létesültek a veszélyes hulladék számára gyűjtőpontok Budapesten. A főváros bevételei az elvonások miatt csökkentek, ami maga után vonja a költségek mérséklését, viszont jó megoldás a veszélyes hulladékot elvinni a hulladékudvarokba, ahol szigorúan ellenőrzött módon kezelik azokat – tájékoztatta lapunkat Havasi Gábor.

(Tamás Angéla)


Lakossági felhívás! Hol jelenthető be az illegálisan lerakott hulladék?

Sajnos a kerületben voltak olyan tapasztalatok, hogy leraktak a lomtalanítás időszakán kívül, vagy más településekről érkezve is hulladékot. Amennyiben az illegális hulladéklerakás közterületen vagy önkormányzati tulajdonú ingatlanon valósul meg, az ilyen tevékenység bejelenthető a 112-es szám mellett a 06-70/902-1162 telefonszámon,  közvetlenül a helyi ügyeletes tiszt részére is. 

Végre eltűntek a lomok  a háztartásokból - Videóval frissítve!