Ugrás a tartalomra

Végső búcsú Golda Magdolnától

2021. november 25. csütörtök
Gyászolók sokasága kísérte utolsó útjára Budafok-Tétény díszpolgárát
Végső búcsú Golda Magdolnától

Családtagok, barátok és ismerősök kísérték utolsó útjára és vettek végső búcsút a 89. életévében elhunyt Molnár Józsefné Golda Magdolnától no-vember 5-én a Budafoki Temetőben.

Nádai Fidél bencés szerzetes gyászbeszédét követően Karsay Ferenc polgármester búcsúzott a 2012-ben díszpolgárrá választott festőtől.

– Azok az emberek, akik képesek építeni, mindig értékesek. Nem tudom, hány generáció óta él a Golda család Budafokon, de az biztos, hogy Molnárné Golda Magda az egyik legrégebben itt élő famíliában nőtt föl. Édesapja közismert és közkedvelt, megbecsült építőmester volt a városunkban. Az ő generációjának legfontosabb küldetése az otthonok, otthonaink falainak felépítése volt, amelyekbe szívét, lelkét és érzéseit is beletette. Magdika nagy építkezéseken vitte tovább a családi hagyományt, de ő már nem csak építményeket hozott létre, ő családot, közösséget és álmokat is épített – mondta beszédében az önkormányzat elöljárója.

Golda Magdolnával több interjú is készült az elmúlt évtizedben. Az egyikben így fogalmazott Bocskai utcai otthonáról: „Abba a házba születtem bele, amit édesapám épített. Amikor férjhez mentem és szűknek bizonyult, megtoldottuk egy résszel. A költözés eszembe sem jutott. Szeretem ezt a házat, mert átölel, biztonságot nyújt, és itt velem vannak a szüleim is.”

Egy másik alkalommal kifejtette: „A festés életem nagy élménye, egy nagy kaland, hatalmas ajándék. Nem is hittem volna, hogy idősebb koromban ennyi minden megérint még. Építőiparos lévén az épített örökségek védelme a véremben volt, és úgy gondoltam, fel kell hívni az emberek, különösen a vezetőink figyelmét arra, hogy becsüljük meg értékeinket, ezért 1995-ben elkezdtem összegyűjteni a múlt emlékeit. Budafoktól Nagytétényig szinte az összes régi épületről festettem képet, és a történelmi Magyarország jellegzetes várait és templomait is megörökítettem.”

Molnár Józsefné Golda Magdolna festményeinek jelentős részét Budafok-Tétény önkormányzatának és a Szelmann Háznak ajándékozta, amelyekből december 3-án este hat órakor emlékkiállítás nyílik a Klauzál Házban.

(A kiállítás megtekinthető: 2022. január 29-ig.)

Tamás Angéla