Ugrás a tartalomra

Verdi, Puccini és a Pillangókisasszony

2017. április 03. hétfő
Létay Kiss Gabriella kerületi operaénekest a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki
Verdi, Puccini és a Pillangókisasszony

A lírai szoprán karakterek egyik legihletettebb tolmácsolója, Létay Kiss Gabriella operaénekes az operairodalom leghíresebb szerepeiben nyújtott alakításaiért magas állami elismerésben részesült: március 15-én átvehette a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. Az énekművész az elmúlt években olyan szerepekben nyújtott kiemelkedő teljesítményt, mint a Pillangókisasszony, Leonóra a Trubadúrban, énekelte többek között a Turandotban Liú és a Faustban Margit szerepét.

– Nagyon örültem a kitüntetésnek, igen megtisztelőnek tartom ezt a rangos elismerést – mondta lapunknak az operaházi magánénekesnő, akivel a kapott díj apropóján beszélgettünk. 

– Vannak szerepek, amelyek elsőbbséget élveznek a lelkében?

– Nálam Verdi és Puccini állnak kiemelt helyen, az ő asszonyaik teljesen hihető életutat járnak be, igazi emberi drámákat élnek át. A francia szerzőket is nagyon szeretem, kicsit közelebb állnak hozzám, mint a németek. Kedves nekem Puccini Bohéméletének Mimije és az Angelica nővér, valamint Poulenc: A kármeliták című operájából Blanche, de mindig az a szerep a legfontosabb számomra, amelyiket éppen játszom. Az operák közül a Pillangókisasszony a nagy kedvenc, mert annyira sok benne a szépség, annyira érzelmes és változatos. Van egy másik nagy kedvencen – amelyet még nem szeretnék elárulni. Ez a szerep főleg zeneileg és érzelmileg izgat, még nem énekelhettem, de remélem, valamikor arra is sor kerül. Hálás lehetek, mert vágyaim többsége már teljesült.

– Hogyan viszonyul a kevésbé szép lelkű szerepekhez?

– Soha nem a karakter felől közelítek, szeretem, ha először zeneileg érint meg a rám váró feladat. Igyekszem megérteni a szereplőt, megtalálni benne cselekedeteinek hátterét, mert el kell fogadnom, valahol tudnom kell vele azonosulni. Szeretni akarom, és ez eddig mindig sikerült.

– Margit szerepét is el tudta fogadni a Fausztból?

– Először megrémültem tőle, de szörnyű tette ellenére nem ítélem el, mert elborult elméje mellett a lelke tiszta marad, és ezekért az emberekért létezik a kegyelem.

– Legutóbbi találkozásunkkor említette, hogy izgalmas szerepek várják a Porgy és Bessben, A hugenottákban és a Bajazzókban, de ebben az évadban is vannak még feladatai?

– Az Operaházban az Otello előadásaiban Desdemonát alakítom, a Müpában pedig április 29-én Cso-cso-szán szerepében lépek színpadra, és május elsején Mimi áriáját éneklem majd.

(Tamás Angéla)