Ugrás a tartalomra

Veszélyes, ezért kivágják az egyik gesztenyefát a Szent István téren - Frissítve!

2020. február 25. kedd
A Szent István téri fák műszeres ellenőrzése során fény derült arra, hogy az egyik gesztenyefa nagy mértékben károsodott, így kockázatot jelent az arra járókra és a környező épületekre. A veszély elhárítása érdekében a fa haladéktalan kivágásáról döntöttek, amelyre várhatóan még a héten sor kerül.
Veszélyes, ezért kivágják az egyik gesztenyefát a Szent István téren - Frissítve!

A közterületen lévő fák esetében elengedhetetlen azok rendszeres műszeres vizsgálata, hiszen az esetleges károsodás nem mindig látható szabad szemmel. Egy ilyen faállapot-felmérés során állapították meg, hogy az egyik, Szent István téren található vadgesztenyefa gyökérzete jelentős mértékben elhalt, törzse károsodott, nagyrészt elkorhadt, így különösen veszélyes. A fát vizsgáló szakmérnök megállapította, hogy a fa állapota más faápolási beavatkozásokkal nem javítható, az élet- és vagyonvédelem érdekében elkerülhetetlen a fa kivágása. A favizsgálati jegyzőkönyv teljes terjedelmében itt olvasható.

Az arra járók biztonsága érdekében a fa haladéktalan kivágásáról döntött az önkormányzat, amelyre várhatóan még a héten sor kerül. (A fakivágás idejére lezárják a tér érintett részét. Ennek időpontjáról hamarosan tájékoztatást adunk.) Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a térre mihamarabb újabb csemete kerüljön, ezért a fahely előkészítése után pótolni fogják a kivágott vadgesztenyefát.

Frissítés: a Szent István téri fák karbantartási munkáira, köztük a veszélyes fa kivágására február 26-án kerül sor. A munkák miatt a tér (beleértve a játszóteret is) csütörtök reggeltől várhatóan a kora délutáni órákig nem látogatható.

Frissítés: az eső miatt elhalasztották a fa kivágását, amelyre időjárás függvényében, várhatóan még a héten kerül sor. A járókelők biztonsága érdekében a Szent István tér addig nem látogatható.