Ugrás a tartalomra

Világbajnoki cím Abu Dhabiból

2022. január 20. csütörtök
Aranyéremmel tért haza a vébéről Váradi Erzsébet tétényi jiu-jitsu versenyző
Világbajnoki cím Abu Dhabiból

Négy éremmel és három ötödik helyezéssel tértek haza a magyar jiu-jitsusok az Abu Dhabiban megrendezett világbajnokságról. A novemberi versenyen 64 ország közel 1400 versenyzője lépett tatamira a győzelem reményében, köztük a nagytétényi Váradi Erzsébet (57 kg) is. A harmadéves egyetemista az U21-es korosztályban világbajnoki címet szerzett, a felnőttek között pedig ötödik helyen végzett az igen erős mezőnyben. 

– Milyen tapasztalatokkal gazdagodott?

– Dubajba csak negatív PCR-teszttel utazhattunk, és a repülőút sem volt egyszerű. Abu Dhabiban a még szigorúbb szabályok miatt minden nap teszteltek minket, és csak nagyon szűk területen mozoghattunk, ezért sajnos nem tudtuk megnézni a várost, de a versenyen nagyon jó élményeket szereztem. U21-ben az ukrán és orosz ellenfelem után kerültem szembe azzal a cseh lánnyal, aki korábban Európa-bajnok, majd világbajnok volt. Tőle kicsit tartottam. Nagyon nehéz meccs volt, de az előnypontokkal szerencsére nyerni tudtam ellene. A felnőttek mezőnyében sokkal rutinosabbak voltak a versenyzők, mégis sikerült három meccset megnyernem az ötből. Ez megerősített abban, hogy helyem van a felnőttek között. A mexikói és a thaiföldi ellenfelemet kopogtatni (karfeszítéssel feladásra kényszeríteni – a szerk.) tudtam, az orosz versenyzőt pedig pontozással győztem le. Nagyon motiváló volt számomra a világbajnokság: arra késztet, hogy még több erőfeszítést tegyek és még többet eddzek.

– Eddig mennyi időt töltött a harcművészettel?

– Hetente öt-hét jiu jitsu és két kondicionáló edzésre járok Szekeres Ákoshoz a ZR Team Budaörsi Integrált Küzdősport Központjába, és mivel elvégeztem az edzőképzést, négy órát edzősködöm is. Az ELTE BEAC csapatának és a Budaörsi Bleyer Jakab EGYMI (Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény – a szerk.) egyik intézményében az SNI-s, azaz a sajátos nevelési igényű gyerekeknek tartok brazil jiu jitsu foglalkozásokat. A gyerekeknél nagy hangsúlyt fektetek az iskolai önvédelmi oktatásra is, és nagyon jól megértik, hogy nem sérülést akarunk okozni a társunknak, csak kontrolláltan megvédeni magunkat.

– Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának hallgatója. Milyen lehetőségeket lát a gyógypedagógiában?

– Rengeteg a fejlesztendő terület, például kiaknázatlanok még a sport által nyújtott előnyök. Az SNI-s gyermekek fejlődése szempontjából nagyon hasznosak a küzdősportok. A jiu jitsu például javítja a konfliktuskezelésüket, fejleszti a koncentrációs és koordinációs készségüket, és már egy-két hónap elteltével látványos a fejlődés.

– A sport mellett miben leli még örömét?

– Kántorként szolgálok a nagytétényi református gyülekezetben, így minden vasárnap tíz órakor leülök az orgonához és muzsikálok.

Tamás Angéla

Világbajnoki cím Abu Dhabiból