Ugrás a tartalomra

Világbajnoki dobogón Nagy Sándor városában

2021. augusztus 03. kedd
Újabb bronzérmet szerzett Gáll András, a budafoki junior öttusázó
Világbajnoki dobogón Nagy Sándor városában

Gáll Andrisnak jól megy ezen a nyáron, még be sem töltötte 18. életévét – augusztus 12-én lesz a születésnapja –, és már két értékes bronzérmet szerzett a nála két-három évvel idősebb juniorok mezőnyében. Június végén Bernben Breitner Hannával mix váltóban szerzett Eb-bronzot, majd július 14-én az egyiptomi Alexandriában férfiváltóban, trionos klubtársa, Viczián Bence partnereként lett vb-harmadik.

„Mielőtt kiutaztunk, apa elmagyarázta, hogy Alexandriát Nagy Sándor, a makedón uralkodó és hadvezér alapította Krisztus előtt 331-ben, és hogy ott volt az ókor legnagyobb könyvtára, amíg le nem égett. Szerencsére a magyar válogatott nem égett le, ellenkezőleg, halmoztuk az érmeket egyéniben és csapatban egyaránt” – kezdte beszámolóját Gáll András, a Trion SC most még hivatalosan 17 éves öttusázója a junior világbajnokságról.

Andris klubtársával és jó barátjával, Viczián Bencével indult a férfiváltóban.

„Életem egyik legjobb eredményét úsztam, 56 másodpercet százon, majd a vívásban sikerült plusz egyet teljesítenem, kilenc győzelmet és nyolc vereséget hoztam össze, ami számomra a junior mezőnyben, a nálam idősebbek között remek eredmény. A lovaglásban hiba nélkül hoztam a maximális pontszámot, és a kombi is jól ment, mindössze 24 másodpercet töltöttem a lőállásban. Nagyon örülök a bronzéremnek, maximálisan elégedett vagyok a váltónk teljesítményével” – tette hozzá Andris.

Legalább ennyire lényeges, hogy Szloboda József, a korosztályos válogatott szövetségi kapitánya is magasztalta a magyar váltót.

„Fantasztikus napot produkáltak, csak dicsérni tudom a fiúkat. Nagyon jól kiegészítették egymást egész nap. Úszásban nem tartoznak a legjobbak közé, de hozták a kötelezőt. A vívás volt talán a legfontosabb, legértékesebb tusa, ahol mindketten remekül teljesítettek. Bence, a rutinos, tizenegy győzelemmel és hat vereséggel zárt, a nála három évvel fiatalabb Andris pedig kilenc győzelmet és nyolc vereséget szerzett. Ezzel az eredménnyel az élmezőnyben végeztek. Nagyon szépen, hibátlanul lovagoltak. A kombinált számot az ötödik helyről kezdték, fantasztikus futással és jó lövészettel a dobogó harmadik fokára állhattak fel az ukránok és a beloruszok mögé.”

A végén még megkérdeztük Andrist, milyen élményei maradtak meg az egzotikus nagyvárosból.

„Hát annyira nem volt egzotikus, csak arra emlékszem, hogy irtózatos volt a kosz. Az viszont érdekes, hogy Budafokon nagyobb volt a hőség, mint Egyiptomban. A városból különben szinte semmit sem láttunk, a repülőtérről egyből a szállodánkba vittek busszal, buborékrendszerben zajlott a verseny a járvány miatt. A futópálya pedig homokos talajú volt, borzasztó nehéz volt futni rajta, de hát mindenkinek nehéz volt, nem csak nekem…” – mondta az immár Eb- és vb-bronzérmes fiatalember.

(Ch. Gáll)

Világbajnoki dobogón Nagy Sándor városában

Viczián Bence és Gáll András