Ugrás a tartalomra

Világnapok barátok között

2021. október 07. csütörtök
Az Idősek és a Zene világnapja a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesületénél
Világnapok barátok között

Hiányzott már a társasági élet, ez látható volt a Tóth József utcai székház színháztermében is, ahol a Zene világnapját is ünnepelte a közönség az Idősek világnapján. A széksorok megteltek a délutáni előadásra, és a vendégeknek csak kisebb hányada tartozott az idősnek mondott korosztályba.

„A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti” – mondta Jehudi Menuhin hegedűművész, akinek kezdeményezésére az UNESCO 1975-ben jóváhagyta, hogy október 1-je legyen a Zene világnapja. Ennek szellemében állította össze a műsort Csák József operaénekes, a Budafok-tétényi Opera- és Dalstúdió vezetője, aki művésztársaival arra is gondot fordított, hogy a műfaji sokszínűség mellett az időskori gondolatokat és az őszi hangulatot is beleszője a zenei programba.

Az Idősek világnapja alkalmából Szepesfalvy Anna köszöntötte a megjelenteket a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete által szervezett rendezvényen.

– Már hiányoztunk egymásnak, de a kihagyás után talán jobban is értékeljük, hogy együtt lehetünk, hogy van egy közösség, amelyhez tartozhatunk – mondta az alpolgármester, aki felhívta a figyelmet a székeken található kiadványra, amelyet az önkormányzat állított össze annak kapcsán, hogy intézkedései és jó gyakorlata alapján 2020 decemberében átvehette az Idősbarát Önkormányzat díjat.

– A nyomtatványban az önkormányzat tájékoztatást kíván adni arról, hogy mit tesz az idősek érdekében, hogyan segíti őket, és milyen plusztevékenységeket lát el a kötelező feladatain túl – tette hozzá Szepesfalvy Anna, majd jó szórakozást kívánt a műsorhoz.

Őrizem a szemed – énekelte el elsőként Csák József Ady Endre megzenésített versét, majd operettrészletek, operaáriák és dalok hangzottak el az operaénekes és a dalstúdió két énekese, Sándor Bettina és Csikai Barna előadásában, többek között Lehár Ferenc, Dvořák, Verdi, Mozart, Rossini műveiből.

Az énekművészeket Hegedűs Valér zongoraművész kísérte, aki szólódarabokat is előadott, így Beethoventől a sokak által ismert Für Elise-t, valamint Liszt Ferenc III. rapszódiáját és Petőfi emlékezete című művét, sőt a másfél órás zenei műsort egy-egy irodalmi anekdotával, zenetörténeti érdekességgel, illetve Ady Aki a helyemre lép című költeményével fűszerezte. A jó hangulatú délutánon meglepetésként és egyben a program zárásaként Csák József elénekelte a Magyarország ezt jelenti nekem című Munkácsi Sándor- és Bradányi Iván-szerzeményt, majd a Szeressük egymást, gyerekek című ismert dallal közös éneklésre buzdította a közönséget.

(Tamás Angéla)