Ugrás a tartalomra

Világzene és bor a Rozáriumban

2015. június 04. csütörtök
A Kerekes Band is muzsikál a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozóján
Világzene és bor a Rozáriumban

Pásztor család leszármazottai, akik nemcsak a természethez, de a zenéhez is közel kerültek már kisgyermekkoruk óta. A Kerekes Bandet alapító Fehér testvérek (Zsombor és Viktor) ősei az 1700-as évek óta juhászkodtak az egri érseknél, a családi legendárium szerint ők bújtatták Vidróckit, a hírhedt betyárt. Ez az örökség a Kerekes Band ihlető forrása, és ezért küzdenek a magyar népzene megújításáért. A pásztorfurulya, a csángók által használt koboz és mezőségi brácsa adja eklektikus hangzásukat, melyet alátámaszt a rock szabad lüktetése és az erős színpadi jelenlét. Kemény, ellentmondást nem tűrő, mégis szabad zene ez, amilyenek a betyárok is voltak. A szakértők így jellemzik a Fehér testvérek, Csarnó Ákos, Námor Csaba és Kónya Csaba muzsikáját. A Kerekes Bandet húsz éve alapították. A világhírt az hozta meg a számukra, hogy egy szaklapban a Pimasz című lemezük bekerült a legjobb tíz világzenei album közé. Júniusban a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozóján „betyárkodnak”.

– Húsz éve alakult a zenekarunk, a kezdeti éveket az autentikus népzene gyűjtésével, tanulásával töltöttük, és közel tíz évig tartottunk táncházakat országszerte – mutatkozott be lapunknak Fehér Zsombor, a zenekar hangadója. – Ezekből az időkből valók a moldvai és gyimesi népzenét tartalmazó lemezeink. 2006-ban jelent meg első albumunk immár Kerekes Band néven, mely már az autentikus népzenétől eltávolodva önálló szerzeményeket tartalmaz.
– A máig alapérvényű Pimasz című lemezüket a legtekintélyesebb világzenei szakmagazin, a brit Songlines beválogatta a világ tíz legjobb, újonnan megjelent lemeze közé, ez indította el az együttest az országos és nemzetközi hírnév felé. Az életben is „pimaszok”?
– Nem hiszem, inkább az jellemez bennünket, hogy pimaszul nyúlunk a népies dallamokhoz, de azért a tiszteletünk megvan a régi értékek iránt. A Kerekes név is a tiszteletből jött, ez a gyimesi körtánc neve, ez volt az első dallam, ami belénk vésődött.
– Azóta már a funk, a dzsessz és a rock dallamai is irányítják zenéjüket. Melyik áll közelebb önökhöz, azaz melyiket hallgatják külön-külön a legszívesebben?
– Mindegyiket szeretjük, mindegyik műfajból szívesen hallgatjuk a legnagyobbakat, például a popzenében a Beatlest. Egyébként nagy kedvencem Jimi Hendrix is.
– Idén húszévesek. Hol ünneplik meg az évfordulót?
– Természetesen Egerben, egy borospincében, a Bolyki pincészetben, augusztus 29-én.
– Ennyire szeretik a bort?
– A betyárok kedvenc itala volt, nem igaz? A zenekarunk a borfesztiválok kedvence, a szervezők rendre meghívnak bennünket. Budafokon is már többször felléptünk a pezsgő- és borfesztiválon, az Oroszlános udvart nagyon szeretjük. Öröm a számunkra, hogy június 13-án éppen a Muzsikás együttes után zenélhetünk a Rozáriumban.
– S még hol lépnek fel a nyáron?
– Tele a naptárunk, járjuk az országot és még külföldre is eljutunk. Két hete pedig Marosvásárhelyen jártunk, ami szintén feledhetetlen élmény volt a számunkra. S a filmvásznon is muzsikálunk, mert Árpa Attila engem kért fel az Argo 2 című film zenei szerkesztőjének, ami nagy kihívás volt a számunkra, de örömünkre sokan látták a filmet. Úgy látszik, a mai betyárokra is kíváncsiak az emberek.

(Temesi László)