Ugrás a tartalomra

Vilma, a színészképző

2015. április 07. kedd
Gór Nagy Mária sikeres színitanodát hozott létre
Vilma, a színészképző

A Szomszédok Vilmája is ellátogatott a budafoki piacra március 11-én. A tornatanárt alakító Gór Nagy Mária kíváncsian nézett körül a számára ismeretlen terepen, mert a sorozat szereplőjeként soha nem forgatott ezen a helyszínen.

– Szerette a sorozatot?

– Imádtam. Azért jöttem el az alapkőletételre, hogy azon a helyen találkozhassak a barátaimmal, Karcsival (Nemcsák Károly) és Kertész Péterrel, ahol az egyes jelenetek játszódtak. Sajnálom, hogy a többiek, Horváth Ádám és Csűrös Karola nem tudtak eljönni.

– Mióta 1984-ben megnyitotta színitanodáját, egyre kevesebbszer láttuk a színpadon vagy filmekben.

– Mindkettő teljes embert kívánt, ezért el kellett döntenem, hogy a színészetet vagy a tanítást választom hivatásomnak. Abbahagytam a filmezést – bár jó barátom, Bujtor István kérésére még azután is többször kamera elé álltam a Csöpi sorozatban –, és a Thália Színházból is kiléptem.

– Nem bánta meg, hogy a színészet helyett a színészképzést választotta?

– Dehogy is! Örülök, hogy így döntöttem. Addigra rengeteg szakmai tapasztalatot gyűjtöttem, és úgy gondoltam, ezeket kötelességem átadni. A fiataloknak első kézből kell megtudniuk, milyen is ez a pálya, és nagyon jó őket tanítani. Örülök, hogy játszhattam Gábor Miklóssal, Kiss Manyival, Garas Dezsővel, Latinovits Zoltánnal vagy Huszti Péterrel, de annak is, hogy a GNM színitanodában már a kezdetekkor olyan tanárok tanítottak, mint Mensáros László, Schubert Éva, Verebes István vagy Szurdi Miklós.

– Hogyan működik a képzés?

– Úgy, mint a főiskolán, csak mi érettségire épülő művészeti szakközépiskola vagyunk, ahol OKJ-s képzés folyik. Két év alapképzés után gyakorlatos színészként vizsgáznak a hallgatóink, a harmadik évben pedig színész II. képesítést szerezhetnek. A felvételi nálunk is kétlépcsős, a színészjelöltek többek között mozgást, táncot, művészi beszédet és színészmesterséget tanulnak. Színészképzésünk államilag támogatott és kiemelkedő az országban.

– Szereplésre is nyílik lehetőségük?

– Rengeteget játszunk. Szerződésünk van a Thália Színházzal, ahol havonta két előadást is tartunk, ebben az évadban például a beavató színházi sorozatban a végzős növendékek bemutatták Weöres Sándor Psychéjét, Katona Bánk bánját, Gálvölgyi János segítségével Barta Lajos Szerelem című darabját, a Makrancos hölgy(ek)et és Tóth Krisztinától a Hazaviszlek, jó? című összeállítást. Ezenkívül a Fővárosi Önkormányzatnak köszönhetően iskolákba is el tudunk menni a kötelező olvasmányokból készült beavató színházi programjainkkal. 

(Tamás Angéla)