Ugrás a tartalomra

Virtuálisan volt látogatható a Csíksomlyói Búcsú

2020. június 09. kedd
Karsay Ferenc: „Lelki feltöltődés Székelyföld híres kegyhelyén”
Virtuálisan volt látogatható a Csíksomlyói Búcsú

Ötszázezer embert – köztük budafok-tétényieket – ért veszteség azzal, hogy a koronavírus-járvány miatt nem tarthatták meg hívők előtt a katolikus világ egyik legnagyobb egyházi eseményét, amelyen hosszú idő óta minden évben egy kisebb kerületi csapat is részt vett Karsay Ferenc polgármester vezetésével.

– Mióta járnak rendszeresen a Csiksomlyói Búcsúra, és előfordult-e máskor is, hogy kimaradtak a szertartásból? – kérdeztük Karsay Ferenctől.

– Pontosan húsz évvel ezelőtt, 2000-ben utaztunk először szervezett formában a Csíksomlyói Búcsúra, és azóta csak egyszer nem vettünk részt rajta, éppen tavaly, mert a pápalátogatásra mentünk erre a gyönyörű helyszínre, egy hét eltolódással – válaszolta a polgármester. – Most nagyon sajnáljuk, hogy idén, a koronavírus miatt nem mehettünk, de lélekben ott voltunk, igaz, csak virtuálisan, a tévéközvetítésnek köszönhetően. Fájdalmas ez nekünk, mert nagyon készültünk rá, de képernyőn keresztül is igyekeztünk átélni a búcsú spirituális üzenetét.

– Az eddigi látogatások a híres kegyhelyen mit adtak önnek, illetve követőinek, a budafok-tétényeieknek?

– Főleg lelki feltöltődést, és nagy-nagy élményt! Általában egy-két busznyian jövünk össze évek óta erre az útra, melyet Bánhegyi Boglárkával, a Bartók Béla Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanítójával szervezünk. Az útitársak között minden korosztály megtalálható, és igyekszünk mindenki számára érdekes programot szervezni segítőimmel, Paál Anitával és Nádor Ágnessel. Minden alkalommal másfelé vesszük az utunkat, de a fő bázisunk hagyományosan Gyimesközéplokon, illetve Borospatakán van. Helyi családoknál lakunk, és innen utazunk Csíksomlyóra, valamint sok más úti cél felé. Idén Észak-Erdélyt jártuk volna be. Ez köszönhető a Bartók Béla Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolánknak is, amely jó kapcsolatot ápol a gyimesközéploki Gróf Majláth Gusztáv Károly iskolával. Jövőre, reméljük, nem lesz akadálya a személyes találkozásnak a hívőkkel a csiksomlyói dombokon…

(Temesi László)

Virtuálisan volt látogatható a Csíksomlyói Búcsú