Ugrás a tartalomra

Visszafogott tempó

2020. április 14. kedd
Szabadidős sportolási lehetőségek a korlátozás idején
Visszafogott tempó

Itt az április, a koronavírus már egy hónapja tartja kisebb-nagyobb félelemben az egész országot. Mostanra szinte nincs olyan magyar ember, akit ne érintene a fertőzésveszély ellen bevezetett intézkedések valamelyike. A „Maradj otthon!” mozgalom, valamint a március 28-tól érvényben levő kijárási korlátozás egy réteget azonban különösen érzékenyen érint – a szabadtéri sportolókat. Az amatőröket. A Budafoki Futókör tagjai is kénytelenek voltak visszavenni a tempóból, de remélik, hogy a mozgás jótékony hatásának köszönhetően sikerül elkerülni a vírust.

A kültéri sportolást nem tiltja az új rendelet, a mikéntjét viszont annál inkább meghatározza. Nagy érvágás ez a kerületi futók számára (is), hiszen a közlemény értelmében a közösségi edzéseket fel kell függeszteni. A sportolók továbbra is látogathatják a népszerű edzőhelyek – a Duna-part, a Karamaraerdő vagy a Hárosi-öböl – bármelyikét, de csak egymagukban edzhetnek.

– Rengeteg futó keresi most a motivációt a folytatáshoz – mesélt a megváltozott körülményekről Kincsverőné Pötörke Katalin, a kerületi Védőnői Szolgálat intézményvezetője, a Budafoki Futókör oszlopos tagja. – A versenyeket törölték, a felkészülésünket teljesen át kell alakítani. Az ember ilyenkor jobban teszi, ha visszavesz az edzések intenzitásából, hiszen a megerőltető tempó ahelyett, hogy erősítené, inkább gyengíti az immunrendszert. A legtöbb kerületi sportoló igyekszik otthon is elvégezhető keresztedzéseket – erősítő gyakorlatokat – végezni, szobabiciklizni vagy futópadon tréningezni.

Az uszodák és a konditermek bezárása miatt sokan kényszerülnek a lakásban is elvégezhető gyakorlatok elvégzésére, hiszen a vírus megjelenése előtt az úszás és a súlyzós edzések alkották a kiegészítő tréningeket a futók és atléták számára. (E sorok írójának családja is a napokban vásárolt egy futópadot, a futárszolgálat elmondása szerint a cégek rekordmennyiségű sportgépet szállítanak házhoz a koronavírus megjelenése óta.) Lehet, hogy a fertőzés megjelenése és a bezártság tudatos életmódra ösztönöz?

De nem csak a futók folytatják a szabadtéri edzéseket. Korábban soha nem látott mennyiségű kerékpárossal, rollerossal vagy görkorcsolyázóval találkozni a budafoki bicikliúton, a Duna-parton. A DunaFok Szabadidőparkot ugyan lezárták, de a pálya mellett így is többen edzettek a karantén első heteiben. Az új rendelet szerint a közös tornázást és a tömeges edzéseket ezentúl hanyagolni kell, de „szólóban” sportolni továbbra is engedélyezett, sőt, ajánlott, hiszen a lényeg az, hogy ne érintkezzünk más sportolókkal, kirándulókkal. És persze az, hogy megőrizzük az egészségünket, ehhez viszont elengedhetetlen a rendszeres testmozgás.

(Gáll Anna)