Ugrás a tartalomra

Vívó világbajnok és olimpikon Budatétényben

2024. június 14. péntek
Kulcsár Krisztián, a MOB egykori elnöke szurkol a fiának és a magyar olimpiai sikereknek
Vívó világbajnok és olimpikon Budatétényben

A hagyományos kerületi sportgálán olyan jeles egykori sportemberek is részt vettek, akik kötődnek Budafok-Tétényhez, köztük Kulcsár Krisztián háromszoros világbajnok, kétszeres Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó. A sportoló az ünnepségen is felszólalt, így mi is megkértük, mint egykori olimpikont, MOB-elnököt, hogy tippelje meg, szerinte hány érmet nyernek sportolóink a közelgő nyári párizsi olimpián. Előtte azonban elmondta lapunknak, hogy gratulál a kerület legjobb gyermek- és ifjúsági sportolóinak, büszkeségeinknek, Ács Soma akrobatikus kosárlabdázónak és Lobenwein Bálint jégkorongozónak. Úgy is, mint volt sportoló, sportvezető és sportszülő, aki újabban Viktor nevű, szintén vívó fia sikereinek szurkol.

– Az ünnepségen is jó volt átélni a sok sportszülő közt azt az érzést, hogy magam is hozzájuk tartozom, ami igen felemelő – szögezte le. – Viktor természetszerűleg orientálódott a víváshoz – folytatva a családi hagyományt –, annak ellenére, hogy az iskolában atletizált. Különben jól kezeli azt a helyzetet, hogy lejárok néha az edzéseire és ott szurkolok a versenyein, tanácsokkal látom el. Inkább mentorként igyekszem ilyenkor viselkedni, mint szülőként. Természetesen én vagyok az egyik legnagyobb drukkere, és én lennék a világ legboldogabb apukája, ha felérne a csúcsra.

– Sportolócsaládban született, leghíresebb rokona a nagybátyja, Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok vívó. Természetes volt, hogy ön is pástra lép?

– Először uszodába vittek le a szüleim, ami hasznos volt, más sportágat választóknak is ajánlom kezdésnek, majd öttusázónak neveltek, de 14-15 éves korom környékén kiderült, hogy a vívás megy a legjobban, így nekem is a vívás maradt. Nem bántam meg, hogy ezt a sportágat választottam, ebben értem el legnagyobb sikereimet.

– Ma is sportol?

– Igyekszem minél többször lemenni a vívóterembe, jót tesz egy kis mozgás. Néha a fiammal és más fiatalokkal is asszózom.

– Itt, a Sportgálán akár a jövő olimpikonjaival is találkozhattunk. Milyen tanácsot adna nekik, mi kell ahhoz a tehetségen kívül, hogy egyszer majd ők is az ötkarikás színpadra lépjenek?

– A testi adottságokon kívül nagyon fontosnak tartom a kitartást, a szorgalmat, az állhatatosságot és a kudarctűrést! 

– Néhány hét múlva olimpia lesz, hány érmet jósol a magyar sportolóknak?

– Tizenötöt.

– Ebből mennyi aranyat?

– Bízom benne, hogy legalább hat összejön. Szurkolok érte!

(Temesi László)

Vívó világbajnok és olimpikon Budatétényben Vívó világbajnok és olimpikon Budatétényben