Ugrás a tartalomra

Vízmegtakarítási akció a barossi iskolában

2023. január 17. kedd
Perlátorokat szereltek fel a vízcsapokra és a vécétartályokra
Vízmegtakarítási akció a barossi iskolában

Szokatlan eseményre került sor a Baross Gábor Általános Iskolában karácsony előtt. Környezetünk védelmében, az energia- és a víztakarékosság jegyében kaptak ajándékot a gyerekek. Az iskola minden csapjára, zuhanyzójára és a vécétartályokra olyan speciális perlátort szereltek fel, amely jelentősen csökkenti a kézmosáshoz, mosogatáshoz, öblítéshez felhasznált víz mennyiségét úgy, hogy használatkor a komfortérzés megmarad.

A tornateremben összegyűlt gyerekeket és a meghívott vendégeket az intézmény vezetője köszöntötte. Kukainé Békési Emese felhívta a gyerekek figyelmét az energiatakarékosság fontosságára, a Föld megóvására, és hangsúlyozta, hogy mindenből csak annyit használjanak, amennyire feltétlenül szükségük van.

Szekeres Pál olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok, tőr- és kardvívó is üdvözölte a diákságot.

– Örömmel jöttem hozzátok, amikor hallottam, hogy a jó szándék és az összefogás eredményeképpen ti is tenni tudtok a jövőtökért. Vigyázzatok azokra a kincsekre, azokra az erőforrásokra, amelyek rendelkezésre állnak, mert ti lesztek a takarékosság haszonélvezői – mondta a díszvendég, majd átadta a szót Palotás Zoltánnak, a VízVízió Kft. kereskedelmi vezetőjének, aki kiemelte, hogy miért fontos a vízzel takarékoskodni, és a felszerelt speciális perlátorok hogyan segítik ezt elő.

– Egy-egy csaptelepen átlagosan 12 liter víz folyik át, mostantól a barossi iskolában ez a szám csak másfél liter. A csapokra most felszerelt víztakarékos perlátorok levegővel keverik össze a vizet. Pezsgőbb vízsugár jön a csapból, de kevesebb víz, a különbséget azonban nem érzékeljük – tájékoztatta a gyerekeket a kivitelező.

Az ünnepségen Kukainé Békési Emese köszönetet mondott Takáts Attila és Kisörsi Zsolt szülőknek, hogy közel nyolcszázezer forintnyi anyagi támogatásukkal lehetővé tették a százötven szerelvény beépítését, és ezzel hozzájárultak az iskola vízfogyasztásának csökkentéséhez.

Tamás Angéla