Ugrás a tartalomra

Zene, tánc, káposztás gombóc, füstölt húsok

2015. október 30. péntek
Első alkalommal rendezték meg a sváb hagyományok napját a budafoki Szomszédok Piacán
Zene, tánc, káposztás gombóc, füstölt húsok

Több mint 800 adag sváb káposztás, sült kolbászos, füstölt-főtt csülkös ingyenes kóstolótál talált gazdára az első alkalommal megrendezett, a sváb hagyományokat népszerűsítő rendezvényen, amelyet a Nagytétényi Ember- és Érdekvédő Környezetvédelmi Egyesület és a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete közösen álmodott meg és az önkormányzat is támogatott.

Sváb zene és étvágygerjesztő illatok csalogatták a vásárlókat október 20-án a nemrégiben átadott budafoki Szomszédok Piacára. – Fontos számunkra a kerület sváb hagyományainak ápolása, ezért Budafok-Tétény önkormányzata támogat minden olyan kezdeményezést, programot, ami ezt elősegíti – mondta a rendezvény megnyitóján Karsay Ferenc polgármester. Hozzátette, a nemrég átadott budafoki Szomszédok Piaca is része a kerületben zajló átfogó fejlesztéseknek, a fővárosi TÉR-KÖZ pályázat támogatásával hamarosan elkészül egy csodálatos közpark is a régi piac területén. A cél az, hogy Budafok-Tétényben minél több ilyen, a piachoz hasonló közösségi tér jöjjön létre, ahol az emberek találkozhatnak egymással, hiszen ez növeli a közösség összetartó erejét, segíti a kis közösségek megerősödését – mondta a polgármester. Az eseményről a Magyar Televízió élőben tudósított a megnyitó előtt. A programok között szerepelt a sváb családtörténetek bemutatása, a német nemzetiségi önkormányzat bemutatkozása, sváb ételek kóstolása, német nemzetiségi divatbemutató, kézműves-foglalkozás és néptánc, amelyet a Nádasdy csoport adott elő.

Bogó Ágnes főszervező azt emelte ki, hogy ebben a kerületben a civileket partnerként kezeli az önkormányzat, bevonva őket a fejlesztési elképzelések kidolgozásába, előkészítésébe. Így történt ez az új piac esetében is – hangsúlyozta a Civil Konzultációs Tanács elnöke. A Nagytétényi Ember- és Érdekvédő Környezetvédelmi Egyesület és a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendezte meg a kerületi sváb hagyományokat népszerűsítő rendezvényt. A finom ételeket készítő Szántó Tamás az érdeklődő háziasszonyoknak elárulta, mi jellemzi a sváb konyhát. – Káposzta, savanyúság és füstölt húsok, ezek a legfőbb elemei a sváb konyhának – mondta a szakács. A piacon megvásárolt alapanyagokból káposztás gombócot, petrezselymes zsemlegombócot, füstölt húst és kolbászt készítettek a szakácsok. A rendezvénynek köszönhetően még este hat órakor is telt ház volt a piacon. (Viszkocsil Dóra)

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2015/11/02/svab-hagyomanyok-napja-a-budafoki-szomszedok-piacan/