Ugrás a tartalomra

Zökkenőmentes érettségi

2020. május 17. vasárnap
Járványügyi intézkedések mellett kezdte el a vizsgákat 181 kerületi diák
Zökkenőmentes érettségi

Elkezdődtek az érettségi vizsgák május 4-én, hétfőn. Az ország 1144 helyszínén 83 300 diák vizsgázik, a tanulók egynegyede Budapesten. Budafok-Tétény négy középiskolájában 181 végzős ad számot tudásáról magyar nyelv és irodalomból, matematikából, történelemből, idegen nyelvből és egy választott tantárgyból közép-, illetve emelt szinten. 

A diákok többségében írásbeli vizsgát tesznek, szóban csak azokból a tárgyakból vizsgázhatnak, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsgarésze van, mint a hittan és a testnevelés tantárgyaknak, és szóbeli vizsgát tehetnek még az írásbeli alól felmentett tanulók. Az érettségi május 4-én kezdődött és 21-ig tart. 

Kerületünkben már múlt hét végén minden készen állt az érettségizők fogadására, és a kormányhivataltól a négy középiskola mindegyikébe megérkeztek a maszkok, valamint a fertőtlenítőszer. 

Budafok-Tétény önkormányzata annak ellenére, hogy nem fenntartója az intézményeknek, gondoskodott arról, hogy a vizsgákat nyugodt körülmények között, biztonságosan és jó közérzettel lehessen lebonyolítani. Ennek érdekében 260 textilmaszkot, 400 pár kesztyűt és 24 flakon kézfertőtlenítő szert juttatott el az iskolákba, az érettségiző fiatalokat pedig meglepte egy-egy névre szóló ajándékcsomaggal, amelybe a kesztyű és a kerület logójával ellátott, mosható textilmaszk mellé egy, az agysejteket jobb működésre serkentő, Budafokon készült csokoládé is bekerült a Rózsavölgyi Csokoládé édességboltjából. A vizsgáztatás lebonyolításában részt vevő felnőttek, a tanárok és technikai dolgozók koronavírus-járvány ideje alatt végzett munkáját ajándékutalvánnyal köszönték meg a kerület elöljárói. 

– Nálunk nyolcan érettségiznek, így teljes mértékű a biztonság. Szakgimnázium lévén a gyerekek a négy, mindenki számára kötelező tantárgy mellett szakmai közgazdasági vizsgát is tesznek – tájékoztatta lapunkat Jákli Gyula, a Tomori Pál Magyar-Angol Két tanítási nyelvű Közgazdasági Szakgimnázium igazgatója. 

Földesi Gyula, a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola intézményvezetője érdeklődésünkre válaszolva elmondta, hogy eddig semmilyen problémájuk nem volt, és reméli, a május 24–29. között sorra kerülő gyakorlati szakmai vizsgák megrendezésének sem lesz akadálya. 

A két legtöbb diákot érettségiztető középiskola igazgatója, Manolovitsné Erdőközi Orsolya (Budai Nagy Antal Gimnázium) és Békefy Gábor (Kempelen Farkas Gimnázium) is zökkenőmentesnek találta a hétfői kezdést, és mindketten úgy gondolják, a továbbiakban sem lesz fennakadás a 89, illetve 63 diák vizsgáztatásában.

(Tamás Angéla)