Ugrás a tartalomra

Zöld út kosarasaink előtt

2022. augusztus 12. péntek
A Budafoki Kosárlabda Klub bejutott az NB I/B Zöld csoportjába
Zöld út kosarasaink előtt

A Budafoki Kosárlabda Klub amatőr NB II-es csapata veretlen alapszakasz után, a rájátszás keresztjátékában az Oroszlány II. elleni kettős győzelemmel bejutott az NB II-es bajnokság négyes döntőjébe, ahol a házigazda Sunshine-NYÍKSE, a Békéscsabai KK és a PTE-PEAC gárdájával kellett megmérkőznie a bajnoki címért és az NB I/B-be jutásért. Mindezt további három győzelemmel abszolválta Károly Máté edző legénysége, és visszajutott oda, ahová való: az NB I/B Zöld csoportjába. És ez még nem a végállomás!

A történteknek keserű előzménye van. Két éve egy kategóriával feljebb, a Piros csoportban negyedik lett a csapat, továbbá megnyerte a Hepp Ferenc Kupát, de a covid-járvány megtépázta a klub anyagi alapjait, aminek a következménye a visszalépés lett az NB II-be. Innen verekedte vissza magát most a csapat az NB I/B Zöld csoportjába.

– Sajnos a TAO-rendszer némiképp összegabalyodott, két évfolyam egymásra csúszott, és nehézségekbe ütközik a pénzek lehívása – ismertette az előzményeket Ferencz Gábor klubelnök. – Ezért kényszerültünk visszalépésre. Amatőr klub vagyunk, a játékosok ingyen kosaraznak, az évi 70-100 millió forintos költségvetésünk elmegy a működési kiadások fedezésére. Kapunk támogatást az önkormányzattól és az anyaegyesülettől, a BMTE-től, ami az ingyenes teremhasználatban nyilvánul meg. Kiváló a kapcsolatunk Vizi Sándor klubelnökkel.

Igazi lokálpatrióta csapatról beszélünk, melynek az edzője, Károly Máté is saját nevelés, és most már idestova tíz éve irányítja a gárdát. Budafokon az utánpótlás is nagyszerű, 200-250 gyermek és serdülő kosarazik a különböző korosztályokban.

Az egyik ilyen gyerekcsapatnak, az U11-esnek a felnőttalakulat erőssége, a Vasas pasaréti zseniképzőjében nevelkedett Siklós Olivér az edzője. Akinek még mindig reszket a hangja, amikor a nyíregyházi Final Four izgalmait ecseteli.

– Az első mérkőzés hajrájában, a házigazda Sunshine-NYÍKSE ellen lepergett szinte az egész életem, de az utolsó két év mindenképpen a lelki szemeim előtt – idézte fel az irányító. – Kilenc ponttal elhúzott a Nyíregyháza, és minden veszni látszott. Annyira magamba roskadtan gubbasztottam a kispadon, hogy nem is vettem észre, amikor edzőnk az időkérés befejeztével rám szólt, menjek be a pályára. De bementem, és megfordítottuk a meccset, amerikai játékosunk, Kevin Swanson vezérletével 73-68-ra győztünk!

Mielőtt bárki is arra gyanakodna, hogy Budafokon megszegik a szabályokat, és amerikai profival erősítettek, gyorsan oszlassuk el a félreértést: Kevin barátnője magyar, ráadásul kosárlabdaedző, és az amerikai srác vérbeli amatőr, egy fillért sem kap azért, amiért Budafokon kosarazik.

A Nyíregyháza legyőzése után már nem volt megállás, a Békéscsabát 81-60-ra lelépték Olivér (20 pont) és Tursics Krisztián (16) remeklésével, majd a PTE-PEAC is kapitulált, 77-61 volt az eredmény, elsősorban Swanson 20 és Siklós Olivér 13 pontjának köszönhetően. És ezzel megvolt a veretlenül megszerzett bajnoki cím, és a feljutás.

– Itt nem akarunk megállni, célunk a Piros csoport, azaz a magyar kosárlabdázás második vonala, ahová az én megítélésem szerint tartozunk – folytatta a 25 éves Siklós, aki a Budafok mellett a testvércsapatban, a MAFC-ban is edzősködik, az U12-es korosztálynál, Besenyői Andrea, az egykori BSE-klasszis segítőjeként. – Együtt marad a csapatunk, néhány fiatal felkerül az utánpótlásból, jók az esélyeink. Erős a keretünk, 12, közel azonos képességű kosarasból áll, tehát nem probléma a rotáció.
Nem kizárt, hogy jövő ilyenkor egy újabb feljutásról készíthetünk interjút a klubelnökkel és a csapat irányítójával.

Ch. Gáll András