Ugrás a tartalomra

Zöldfolyosó létrehozására nyújtott be pályázatot az önkormányzat

2024. szeptember 27. péntek
Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata pályázatot nyújtott be Magyarország kormánya Széchenyi-terv Plusz Építsük együtt Magyarországot keretében az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló, 2023. november utolsó napjaiban megjelent Egészséges utcák program TOP_Plusz_4.1.1-23 elnevezésű pályázatán a Játék utca és a Városház tér fejlesztésére „Zöldfolyosó Budafok szívében” címmel.
Zöldfolyosó létrehozására nyújtott be pályázatot az önkormányzat

Budafok-Tétény önkormányzatának célja egy olyan terv megvalósítása, amely a gyaloglást és kerékpározást előtérbe helyező napi életvitelt támogatja, növeli a városi életminőség javítását szolgáló zöldfelületeket, segít elérni a fenntarthatósági kritériumokat, illetve tompítani az emberi egészségre is veszélyes szélsőséges klimatikus hatásokat. A törekvések között szerepel továbbá egy egységes arculatú, összefüggő, fasorokkal, ülőbútorokkal kialakított, gyalogosközpontú, hívogatóan barátságos utca kialakítása. Kiemelkedő szempont a gépjárműforgalom csillapítása (helyenként teljes megszüntetése) és az akadálymentesítés. Befogadó, egyéni és közösségi aktivitásra ösztönző közterületek létesítése és a zöldinfrastruktúra fejlesztése ökológiai szempontok és természetalapú tervezés érvényesítése révén. Az újonnan kialakítandó igényes zöldfelületek mellett elengedhetetlen a megmaradó burkolatok minőségi cseréje. A tervezési terület nagysága 10 435 négyzetméter, ebből közel 1000 négyzetméter új zöldfelület jönne létre, 3390 négyzetméteren pedig megújulna a jelenlegi zöldfelület.

Kiemelt figyelmet kap a közlekedési hálózat akadálymentesítése, a közösségi aktivitás ösztönzése, valamint a helyi lakók számára biztonságos és barátságos tér létrehozása. A pályázat elnyerése esetén a területi intézmények, egyéb szolgáltatók megközelíthetősége gépjárművel továbbra is megmarad, ezek igénybevétele autós közlekedés esetén időkorlátos parkolókkal, valamint a vasút melletti P+R parkoló használatával lenne biztosított. Egyes szakaszokon csak időszakos behajtás lenne megengedett a széles közönség részére 20 km/óra sebességkorlátozás mellett, egyes területeken pedig csak gyalogos és kerékpáros forgalom valósulna meg.

Tervezzük két esőkert kialakítását is: az egyik a Városház téren, a másik pedig az evangélikus egyház telke mellett kapna helyet. Ezek elősegítenék a csapadékvíz helyben tartását és a helyi mikroklíma javítását, valamint a terület biológiai aktivitásának növelését.

A projekt a Játék utcát és a Városház teret érinti a Káldor Adolf utcai csomóponttól a Polgármesteri Hivatal épülete előtti útig, és a villamos-végállomás mögötti parkterületet, valamint a Fáber-villa felújításával annak külső és belső terét is látogathatóvá, egy részét pedig kizárólag közösségi célokra használhatóvá tenné.