Ugrás a tartalomra

Zöldkonzultációt indít Budafok-Tétény

2024. augusztus 26. hétfő
Budafok-Tétény önkormányzata ismét a helyiek véleményét kéri. Budapest egyik legzöldebb kerületeként a lakossággal közösen kívánjuk meghatározni, hogyan védjük és fejlesszük környezeti értékeinket. Hogyan tartsuk féken a kerületben a klímaváltozás kihívásait, hogyan tegyük elviselhetőbbé a nyári hőséget, hogyan biztosítsunk élhető környezetet.
Zöldkonzultációt indít Budafok-Tétény

A Zöldkonzultáció 2024 elnevezésű online kérdőív kitér úgy a köz-, mint a magánterületekre.

Karsay Ferenc polgármester szavai szerint az önkormányzatiság alapja az önrendelkezés. Azt vallja, minél több mindenben tudnak megnyilvánulni az itt élők, annál jobb. Budapest egyik legzöldebb kerületeként sokat költünk a zöldfelületekre, de oda szánnánk még több forrást, ahova az emberek szeretnék. Rövidesen újabb légi fotót készítünk, hogy összevethessük a jelenlegi állapotot a korábbiakkal, mert sok esetben tapasztaljuk, hogy a Budafok-Téténybe költözők a „beton helyett zöldet” törekvésünkkel szemben, engedély nélkül leburkolják a házuk előtti területet, betemetik a vízelvezető árkokat, mert ott szeretnének parkolni.

Kíváncsiak vagyunk arra, ki, mit gondol erről. Hogy látják, milyen Budafok-Tétényt szeretnének a jövőben. „Közösen vagyunk felelősek egymásért” – fogalmaz a polgármester. Ha valahol kivágnak, vagy gyakorlatilag egyáltalán nem telepítenek fákat, növényeket, az kihat az egész közösségre, településre, sőt, a bolygónk állapotára is. Egy kertvárosban meghatározó a zöldállomány szempontjából a magántelkek minősége, az ottani zöldfelületek megfelelő intenzitása. A klímavédelmi szempontok mellett azért is fontos ez, hogy kellemes környezetben élhessünk, amibe mindenkinek „bele kell tennie” a magáét.

Budafok-Tétény zöldfelületeinek döntő többségét az ott lakók kertjei adják. Az önkormányzat segíteni szeretné a lakosságot abban, hogy megőrizzék, sőt bővítsék saját tulajdonukon a zöldfelületek arányát, és annak biológiai sokféleségét fokozni tudják, ezért szeretnénk azt is felmérni, ki milyen típusú növényeket és fákat látna szívesen a kertjében.

A kérdőív a www.zold22.hu és a www.budafokteteny.hu oldalakon tölthető ki 2024. augusztus 26.–szeptember 30. között. Az eredményről tájékoztatják mindazokat, akik kérik.

Az online kérdőív kitöltésében segítség kérhető a következő címeken:

  • Szociális Szolgálat (1221 Budapest, Anna utca 10.)
  • Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér (1225 Budapest, Nagytétényi út 274–276.)
  • Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központ (1222 Budapest, Nagytétényi út 31–33.)
  • Budafok-tétényi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat (1225 Budapest, Nagytétényi út 276.)
  • Magdolna Udvar (1221 Budapest, Kossuth Lajos utca 24.)

Budafok-Tétény közös ügy.