Ugrás a tartalomra

Zombori új „szerelme” a vegyesúszás?

2021. november 24. szerda
A Budafóka sportolója aranyérmes lett a rövid pályás bajnokságon
Zombori Gábort

A szakmát mindenképpen meglepte, de talán magát Zombori Gábort is kellemes meglepetésként érte, hogy a Budafóka 19 éves junior világbajnoka és világcsúcstartója megnyerte a 200 méteres vegyesúszást a hét végi kaposvári rövid pályás országos bajnokságon, a 400 vegyesen ezüstérmet szerzett, 100 méter vegyesen pedig a dobogó harmadik fokára állt.

Kétszáz vegyesen akadt néhány nem feltétlenül várt fejlemény: a férfiaknál a nyitónapon két egyéni aranyat szerző Telegdy Ádám nagyon fente a fogát egy jobb időre, ám elég csúnyán kiugrott, így nem is úszta le komolyan a számot, ugyanakkor a mindig higgadt kiválóság majd felrobbant a dühtől a medencetérből kifelé jövet... Ez azonban a legcsekélyebb mértékben sem izgatta Zombori Gábort, aki nagyszerű párharcot vívott és nyert meg Szabó Norberttel szemben; a Budafóka junior világbajnoka 35 százados előnnyel megszerzett sikerének értékét növeli, hogy nem sokkal korábban lenyomott egy megerőltető 400 gyorsot is. Gábor eredménye több mint figyelemre méltó: 1:56,88 perc, erre már oda kell figyelni, főleg, ha egy gyorsúszó-specialista úszta.

„Az is kellett a győzelmemhez, hogy Telegdy Ádám kiugorjon a rajtnál… Az első 25 pillangó után tévedésből majdnem hátra fordultam, tegnapról annyira bennem maradt a 100 vegyes… Talán ha mellettem lett volna Ádám, nem látom Szabót, így nem tudtam volna lehajrázni. Jó kis verseny volt!” – nyilatkozta Gábor a döntő után.

400 méter vegyesen Holló Balázs győzött Zombori előtt, 100 vegyesen pedig Telegdy Ádám, Szabó Norbert, Zombori Gábor volt a sorrend, szóval teljesen egyértelmű, hogy a Budafóka 19 éves kiválósága berúgta az ajtót a vegyesúszásban a három érmével, és a jövőben a válogatóknak is számolniuk kell vele.

Jól szerepelt a másik budafoki klasszis, Márton Richárd is, aki a 200 méter pillangón Tekauer Márk mögött második lett – igaz, az olimpiai és világbajnok Milák Kristóf ezúttal nem indult.

Zombori természetesen nem hagyott fel a gyorsúszással, de nem árt a változatosság. Edzőjével úgy gondolták, hogy mivel Gábornak a gyors alapból az erőssége, eredetileg hátúszó volt, a pillangó általában jól megy a hátúszóknak, és mellen sem ügyetlen, kipróbálják a vegyest, a legklasszikusabb magyar diszciplínát, az úgymond „ötödik úszásnemet”.

Eddig a kísérlet fényesen bevált, Gábor jól reagált az újszerű edzésekre, a jelek szerint szép távlatok nyílnak előtte vegyesen.

Hogy is mondták a régi rómaiak? Varietas delectat – a változatosság gyönyörködtet.

Ch. Gáll András