Ugrás a tartalomra

Zsidó zene az egykori zsinagógában

2019. június 17. hétfő
A Tzomet Band lépett fel a Nagytétényi Könyvtárban a tavaszi fesztiválon
Zsidó zene az egykori zsinagógában

Az egykori zsinagógát 2014-től a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kerületi fiókkönyvtáraként használhatja Nagytétény lakossága, de a 220 négyzetméteren nemcsak olvasni lehet, hanem gyermekeknek szóló foglalkozásokon részt venni és kiállításokat nézni, előadásokat és zenét hallgatni is.

A könyvtár a közösségfejlesztésre és a helyi zsidóság emlékeinek ápolására is hivatott, így az eredeti funkcióhoz méltón adott nagy sikerű koncertet a Tzomet Band a kerületi tavaszi művészeti fesztivál keretében.

A 2003-ban alakult héber nevű együttesről (tzomet = útkereszteződés – a szerk.) már a koncert előtt tudni lehetett, hogy zenéjében egyaránt fellelhetők az ún. mizrahi (közel-keleti) és szefárd (spanyol) zsidó zenei és hangszeres hagyományok, a délszláv ritmus és dallamvilág, de haszid feldolgozások is szerepelnek műsorukban. Eredeti hangszerekkel és énekstílusban szólaltatják meg a dalokat, amelyek eredete egészen a diaszpóra előtti időkre nyúlik vissza, nem véletlen hát, hogy zsúfolásig megtelt a könyvtár erre a különleges programra.

A zenekar alapítója és egyben vezetője, Szentkirályi György a koncert előtt és a dalokat összefűzve mesélt a zsidó zenei emlékek keletkezéséről, szokásokról és rítusokról. Elsőként egy magyar zsidó emléket, a szombatbúcsúztatót szólaltatták meg, amelyről a más vallású hallgatókra való tekintettel mondott néhány szót a zsidó időszámításról. Ezt egy jóval ismertebb, a magyar nyelvterületen is sokat énekelt Szól a kakas már követte, amelynek jelentése a zsidóság számára szakrális többlettartalommal bír: a kakas, a „hajnalt kiáltó szárnyas” ugyanis a zsidó hagyományban a messiás hírnöke.

A koncerten elhangzott még a Magyarországon született, zsidó származású Kozma József világhírű sanzonja, A hulló falevél, a Kislányom című szefárd altatódal, de szólt haszid zene, megszólaltak jemeni dallamok, és egy kortárs izraeli szerző művét is tolmácsolta a zenekar. A Jeruzsálemtől Jeruzsálemig című program zárószámaként a Hava Nagilát (Úgy járd – a szerk.) játszotta el az együttes.

Egy-egy zeneszám elhangzása után a közönség jólnevelten tapsolt, a koncert végén azonban olyan viharossá vált a tetszésnyilvánítás, hogy a Tzomet csak több ráadás után tudta befejezni a koncertet.

(Tamás Angéla)