Ugrás a tartalomra

Zsivótzky Gyula világraszóló dobásai

2021. április 23. péntek
Hatvanöt éve lett válogatott a budafoki olimpiai bajnok kalapácsvető
Zsivótzky Gyula világraszóló dobásai

Éppen hatvanöt évvel ezelőtt érte el első figyelemre méltó eredményét országos versenyen, s lett válogatott Zsivótzky Gyula, aki 1956 májusában 58 méter 41 centire repítette a kalapácsot. A világ egyik legnagyobb dobóatlétájának ezután indult be sportkarrierje, négy évvel később már a római olimpián „dobta fel” magát 65 méter 79 centivel a dobogó második fokára. A következő olimpián újra ezüstérem a jutalma, de azt követően, 1968-ban (73.36) végre feljutott a csúcsra a magaslati levegőben elterülő Mexikóvárosban. Sokan talán nem tudják, de a világhírű sportoló Budafokon is élt. Sőt, Feri bátyja is…

Zsivótzky Gyula világraszóló dobásaiA 2007-ben elhunyt olimpiai bajnok felesége, a szintén atléta Komka Magdolna így mesélt férjéről Kő András újságíró-írónak A kalapácsvető aratása című könyvben budafoki időszakukról, amikor például 1972-ben, a müncheni olimpiáról (ahol ötödik lett) várták haza Ferihegyen: „Lassan kezdtek leszállingózni a gépről az olimpikonok, és vártuk, hogy megjelenjen Gyuszi is, ő azonban nem volt sehol. Mindenki örült a szeretteinek, csak mi álltunk ott sápadtan, és tanácstalanul, amikor valamelyik vezető odajött hozzánk és közölte, hogy ne várjuk Gyuszit, mert a mentő már elindult vele a bátyjáék budafoki lakásához. Rohantunk haza, és nemsokára megérkezett a mentőautó is. Mint később kiderült, előző este a Münchenben maradt sportolók búcsúestet tartottak, ahol, mondanom sem kell, elfogyott elég sok alkohol, hiszen akkor már „megnyithatták a szelepeket”… Gyuszi azonban nem volt hozzászokva ahhoz, hogy mindenfélét összevissza igyon.”

Szerencsére, néhány nap alatt rendbe jött, és elkezdhették a közös életüket, „Gyuszi bátyjának a családja fogadott be egy hónapra minket – olvassuk a könyvben –, majd Budafokon szereztünk albérletet, és ott laktunk egy évig. 1977-ben tartották meg az esküvőjüket, Zsivótzkynak ez volt a második házassága. „Mi sportcsalád vagyunk – nyilatkozta egy folyóiratban –, nejem sokszoros magyar magasugróbajnok és csúcstartó volt. Elsőszülött fiam, Gyula többszörös magyar bajnok és kupagyőztes labdarúgásban, Attila fiam a világ legjobb tízpróbázói közé tartozik.”

A kiváló sportoló büszke volt elért eredményeire, olimpiai helyezéseire, de a legtöbbre világrekordjait tartotta, mert, mint mondta: „Valamiben olyat teljesíteni, amit még ember nem ért el a földön, fantasztikus és megismételhetetlen érzés.”

(Temesi László)