A Promontorium Borlovagrend Budafokon a borlopót tartó borász szobornál emlékezik a nagy múltú borászatunkra és elhunyt borászaira, borrendi tagokra

Időpont: 2020-10-28 17:00
Helyszín: Budafokon a borlopót tartó borász szobornál
További információ:

A Promontorium Borlovagrend Budafokon a borlopót tartó borász szobornál emlékezik a nagy múltú borászatunkra és elhunyt borászaira, borrendi tagokra; 2020. október 28-án (szerdán) 17 órai kezdettel a közelgő halottak napjára tekintettel. A budafoki borpincéknek jelentős szerepe volt a Kárpát-medence borainak értékesítésében a szakemberképzésben és a borárveréseken a Tokaji, Bikavér, pezsgők és más borvidékek hírnevének növelésében.

Budafok 1987 óta viseli az OIV. által adományozott „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” címet és ennek is eleget téve a borrend aktívan részt vesz a főváros és a XXII. kerület rendezvényein és a borszakma kulturális hagyományainak megőrzésében. Magyarországon egyedülálló ez a Budafok jelképévé vált borász; „pincemunkás” néven ismert bronz szobor, melyet 1973-ban Janzer Frigyes többszörösen kitüntetett művész alkotott. A borász kezében tartott eszköz ma már „Hungaricumnak” számító bor mintavevő „lopó” szakszerű használatát minden vizsgázott borásznak ismernie kellett. Ilyenkor Simon-Júda napján kezdődött az aszúsodott szőlő szürete, ezért is ezt a napot választották az ünnepi megemlékezésre. LEGYEN EMLÉKHELYE A BORÁSZATOKNAK ÉS BORÁSZOKNAK!