Ugrás a tartalomra

RÓZSAFESZTIVÁL

Időpont: 2023-06-03 10:00
Helyszín: Budatétényi Rózsakert
További információ:

A főváros legnagyobb rózsakertjébe invitáljuk, mely 2,5 hektár. A gyűjtemény fő értékét a 60-70 éve nemesített fajták nagy száma jelenti, az ilyen rózsák csak kevés helyen láthatóak a világban. Ezen kívül a rózsakert számtalan kultúrtörténeti különlegességet is bemutat, mint az ókeresztény abesszin szent rózsa, a középkori csemege és patikárius rózsa, az illóolajat adó iráni és bulgár damaszkuszi rózsa, zöld rózsa, moharózsák, a legkorábbi kínai tearózsák, vagy Európa legősibb sárga rózsái. Jelentős a magyar vonatkozású rózsák gyűjteménye is, jelenleg a kert 205 magyar fajtát mutat be. 

június 3. szombat

10.00 Ünnepélyes megnyitó a Herman Ottó intézet dísztermében

16.00 Lampart Budafok Vegyeskar – Fesztiválkórus koncertje 

Remek lehetőség egy délutáni kóruskoncertre és pihenésre, sétálásra a rózsákkal teli parkban. Padok, kavicsos sétautak várják a látogatókat a természet közelében, amelyet zenei dalcsokrokkal színesítünk a Lampart kórus előadásában. A kórus rendszeresen fellép Budapest és az ország  

különböző városainak hangverseny-termeiben. 
A több mint fél évszázad alatt számos országban, így Németországban, Bulgáriában, Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában, Hollandiában, Ukrajnában és Olaszországban vettek részt kórustalálkozókon. A Rózsakertben csodaszép rózsamadrigált is hallhatunk a kórustól. 

június 4. vasárnap  

10.00-18.00 

Virgonckodó játszópark 

Egyedi tervezésű, kézzel festett többvirágos és gyümölcsös nagyméretű fajátékok várják az egész családot egy közös interaktív élményre. 

10.30  A SÓ  

magyar népmese bábjáték gyerekeknek 

A Só című magyar népmese történetét ismerhetik meg a kicsik bábos, énekes előadásban. Az öreg királlyal és három szép leányával találkozhatunk, akik közül a legkisebb Rózsika királylány.  

Magyar népmese Bölöni Réka előadásában a szeretetről, amely minden kicsi és nagy gyerek szívét átmelegíti. 

10.00 és 14.00 Rózsakerti séta dr. Boronkay Gábor kutató szakemberrel a kertben.

A délutáni sétával ünnepli a Budatétényi Polgári kör a 100 éve született Márk Gergely rózsanemesítő életútját.

Esti zárókoncert a Budafok Big Banddal.

Mindkét nap programja

Szakmai előadások, kertészeti termékbemutató, egynyári-, évelő-, rózsa- és gyümölcsfa standok, kertészeti vásár, borkóstolás, palóc méz, gyermekprogramok és további meglepetések a két napos fesztiválon. 

A belépés díjtalan! 

Az esemény a Budapest 150 emlékév keretében valósul meg.