Szabadtűzi Főzőverseny

Időpont: 2021-06-20 10:00
Helyszín: Klauzál Ház, Budapest, Nagytétényi út 31-33, 1222
További információ:

Szabadtűzi Főzőverseny a Kerület Napja tiszteletére, a Budafok-Tétény Legjobb Főzőcsapata Vándorkupáért

 
A verseny jellege: Szabadtéri főzőverseny
A verseny időpontja: 2021. június 20. vasárnap, 10.00-17.00 óra között Helyszín: Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ kertje (1222 Budapest, Nagytétényi út 31-33.)
A verseny szervezője: Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ
 
A verseny támogatói:
Főtámogató:
Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata
Támogató:
Szabadtűzi Lovagrend Gasztronómiai Egyesület
 
Résztvevők:
Civil, munkahelyi közösségek, politikai és egyéb szervezetek, baráti társaságok, családok stb. maximum 5 fős csapatai.
 
Nevezés:
Nevezési díj nincs. A versenyen való indulás feltétele az előzetes nevezés. Nevezni a nevezési lap kitöltésével lehet. A nevezési lap és a versenykiírás letölthető a www.klauzalhaz.hu oldalon vagy átvehető a Klauzál Ház információs pultjánál. A kitöltött nevezési lapokat az info@klauzalhaz.hu e-mail címre várják a szervezők, de a nevezési lapok személyesen is leadhatók a Klauzál Ház információs pultjánál. Nevezési határidő: 2021. június 18.
A verseny menete:
A résztvevő csapatok a szervezők által kijelölt főzőhelyen, magukkal hozott alapanyagokból, saját eszközeikkel készítik el az ételeket. A főzőhelyek a verseny napján 9.00 órától foglalhatók el. A verseny szervezői biztosítják a helyszínt, a tűzifát, csapatonként 1 sörpad-garnitúrát, víz- és áramvételi lehetőséget, tűztálcát. Sátorról, eszközökről, alapanyagokról a csapatok gondoskodnak. Megnyitó és tűzgyújtás: 10.00, zsűrizés: 14.00-16.00 óra között, eredményhirdetés várhatóan 16.30 órakor.
 
Parkolás:
A verseny területére gépkocsival behajtani nem lehet, a hozott felszereléseket, eszközöket a Klauzál Ház hátsó, Campona Üzletközpont felőli kapuján át lehet a verseny helyszínére vinni. Parkolási lehetőség az intézmény parkolójában, illetve a Campona Üzletközpont parkolójában.
 
Kategóriák, készíthető ételek: A verseny két kategóriában kerül megrendezésre. I. kategória: bármilyen étel készíthető, szabadtűzi technológiával (bogrács, grill stb.). II. kategória: rozmaringgal készült ételek kategóriája (bármilyen, rozmaring felhasználásával készült, szabadtűzi technológiával készült étel nevezhető.)
Nevezni lehet csak az egyik, vagy mindkét kategóriában is.
Ha egy csapat egy kategórián belül többféle ételt is készít, a zsűri a legmagasabb pontszámot kapott ételt veszi figyelembe.
 
Zsűri:
A Szabadtűzi Lovagrend zsűrijogú lovagjai
 
Zsűrizés:
A zsűri a verseny során több alkalommal is felkeresi a csapatokat, s értékeli a környezetet, az öltözetet, a főzőhely higiéniáját, a csapatmunkát, az előkészítés és ételkészítés szakszerűségét, az elkészült ételek minőségét, az ételválasztást, tálalást stb. A zsűri a nemzetközi értékelési rendszer szerint, 100 pontos rendszerben minősíti a csapatok teljesítményét, bronz, ezüst és arany minősítéseket ad ki. Az összpontszám 60 százalékban az étel minőségére, 40 százalékban pedig az egyéb, fent felsorolt szempontokra adott pontszámokból tevődik össze. A zsűri számára a versenybe nevezett ételekből ételenként 2-2 adagot kell tálalni az előre egyeztetett helyen (zsűrisátor), az előre egyeztetett időpontban, 14.00-16.00 óra között. A díjazottak oklevél és tárgyjutalom díjazásban részesülnek. A legjobb eredményt elérő csapat elnyeri a Szabadtűzi Lovagrend által alapított Budafok-Tétény Legjobb Főzőcsapata elnevezésű vándorkupát.
 
Egyéb előírások:
Minden csapat a saját felelősségére vesz részt a versenyen. A versenyen készült ételek nem értékesíthetők. A verseny során be kell tartani a vonatkozó élelmiszer-egészségügyi, higiéniai, balesetvédelmi stb. előírásokat. Az ételkészítéshez csak olyan alapanyagok használhatók fel, amelyek származási igazolása a helyszínen rendelkezésre áll. Származási igazolásnak minősül például a számla,blokk, szállítólevél, a nyersanyag azonosítását lehetővé tevő bolti csomagolás. Az előkészítéshez,ételkészítéshez csak szabványos, kifogástalan műszaki állapotú eszközök, készülékek használhatók. A versenyen előkészített alapanyagok nem használhatók, az előkészítés és az ételkészítés is a versenyen zajlik. Gázkészülék a versenyen nem használható. Elektromos berendezések az előkészítés során használhatók, de hőközlésre nem. A zsűri fenntartja magának a jogot a származási igazolások ellenőrzésére, valamint arra, hogy a kétes eredetű és/vagy minőségű alapanyagokat és a nem megfelelő állapotú eszközöket a versenyből kizárja. A fentiek be nem tartásából eredő balesetekért,megbetegedésekért, károkért a szervező semminemű felelősséget sem vállal.
 
Részletesebb információ:
Gazdik István igazgató, Budafok-Tétényi Klauzál Gábor Művelődési Központ, Budapest XXII. Nagytétényi út 31-33, telefonszám: 06-1/226-0559/102, e-mail cím: gazdik.istvan@klauzalhaz.hu
Mindenkinek jó hangulatú versenyzést kívánnak a verseny szervezői!
Nevezési lap innen letölthető.