Tárlatvezetés a Barlanglakás Emlékmúzeumban

Időpont: 2021-06-05 14:00
Helyszín: Klauzál Ház, Budapest, Nagytétényi út 31-33, 1222
További információ:

?Budafok és Tétény történetének elválaszthatatlan részét képezik az egykori barlang- és pincelakások. Egészen a közelmúltig tömegek laktak ezekben a kényszerűségből kialakított lakásokban, nehéz körülmények között. A 20. század közepére azonban sok pincelakás fölé ház épült, az egykori kényszerlakhelyek elnéptelenedtek. Mély udvarok még láthatók a kerületben sétálva, de a lakások mára már eltűntek. 

Özvegy Tóth Győzőné egészen a 1960-as évek végéig használta azt a lakás, amely a Budapesti Történeti Múzeum jóvoltából kiállítóhellyé alakult. Napjainkban a fenntartó 22. Kerületi Önkormányzat és Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési központ felügyelete alatt működik a kiállítóhely, amely özvegy Tóth Győzőné szobáját és konyháját, illetve az albérlők lakrészét mutatja be látogatóinknak. 

Az emlékkiállítást 2021-ben fokozatosan megújítjuk, és új kiállítási enteriőröket mutatunk be a látogatóknak. Elsősorban a helyi kisiparosok, mesterek, munkások szerszámait és tevékenységeit lehet majd megtekinteni megújuló kiállításunkon. Ha teheti, jöjjön és tekintse meg ezt a Magyarországon egyedülálló kiállítóhelyet!

Minden egész órában tárlatvezetéssel várja Önöket Appel Péter és Gyönki Viktória. A jó hangulatról Kaltenecker Gábor harmonikaművész gondoskodik.

Előzetes bejelentkezés a gyonki.viktoria@klauzalhaz.hu címen, vagy a 06 20 424 9280-as számon lehetséges Gyönki Viktória muzeális gyűjteményi referensnél.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a hatályos jogszabályok értelmében a kiállítóhelyet oltási igazolvány felmutatásával lehet látogatni!

A VÍRUS ELLENI VÉDELMI INTÉZKEDÉSEINK:

https://klauzalhaz.hu/esemeny/2021-05-12-a-virus-elleni-vedelmi-intezkedeseink