Ugrás a tartalomra

Budafok-Tétény díszpolgára Hit pajzsa díjban részesült

2021. február 28. vasárnap
Az idén 20 éves Parma fidei-Hit pajzsa kitüntetést azoknak az élő egyházi személyeknek ítélik oda, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz. A kitüntetést idén hat pálos szerzetes vehette át, köztük kerületünk 2017-ben megválasztott díszpolgára is, Udvarnoky László István.
Budafok-Tétény díszpolgára Hit pajzsa díjban részesült

A díjátadó ünnepségre a járványhelyzet miatt az EWTN/Bonum TV stúdiójában került sor, szűk körben. A rendezvényen Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a díjátadáson levetített laudációjában elmondta: a kommunista diktatúra idején föloszlatott szerzetesrendek többsége nem mert új tagokat fölvenni. A magyar alapítású pálos rend azonban kivételnek számított és már 1960-ban több fiatal belépett titokban a rendbe.

Udvarnoky László István is már pálosként kezdte meg tanulmányait az esztergomi szemináriumban, ahol azonban kispap társai - köztük maga a bíboros - sem tudták róla, hogy szerzetes. Az egyházmegyében évtizedekig szolgáló papot rendtársa, Arató László perében többször beidézték és az állambiztonság is megpróbálta őt beszervezni, eredménytelenül.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára felvételen keresztül mondta el beszédét, amelyben hangsúlyozta: ,,A kitüntettek példát mutatnak arra, hogy minden időszakban, minden körülmények között "szükséges a keresztény értékek megvallása, továbbadása és sajnos sok esetben újra és újra a megvédése is".

Az elismeréseket a díj egyik alapítója, Horváth Béla volt kisgazda politikus és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a díj kurátora adta át szombaton.