Ugrás a tartalomra

Közösségi fejlesztések, közös döntés alapján

2020. május 05. kedd
A Budafok-Tétényi Részvételi Költségvetés keretén belül öt győztes pályázat már biztosan megvalósul a kerületben.
Közösségi fejlesztések, közös döntés alapján

Április 14-én zárult le a Részvételi Költségvetés első éve, melyben rendkívül aktívan vettek részt a kerület lakói.  Több mint 360 ötlet került beküldésre, ezek közül 2 szavazási fordulóban, mintegy 10400 voksot leadva választották ki a győztes javaslatokat. A szavazásban részvevő ötletek között voltak rendezvények, sportfejlesztések, kulturális programok, játszóterek, kutyákkal kapcsolatos aktivitások, kertmozi és közlekedési fejlesztés is. Ezek közül választhatott a lakosság, hogy kerületrészenként melyik projektek kapják meg a rendelkezésre álló 100-100-100 millió forintot és valósulhassanak meg.

Budafokon volt a legnagyobb aktivitás, az ötletek közel 60%-át a kerületrészen lakók nyújtották be. Itt három győztes projekt megvalósulására is van lehetőség. Közülük 231 szavazattal a Kóborló, önsétáltató kutyák problémájának megoldása projekt lett az első, akik 1 millió forint támogatást nyertek el a Részvételi Költségvetés keretén belül.  A Budafoki Kutya-mentő CHIP-et Csapat néven működő civilszervezet a kóborló, önsétáltató kutyáknak segítenek visszakerülni az eredeti gazdájukhoz, vagy orvosi ellátást, chipeltetést követően helyezik őket új, szerető gazdához.  

209 szavazattal a második budafoki győztes a Mézesfehér utcai projekt, amit a lakótelepen élő tulajdonosok nyújtottak be. A rendelkezésre álló 59 millió forintból az utca épületeinek főbejáratainál húzódó sétány burkolati javítása, a vízelvezető árkok, a sétány világításának felújítása, a lépcsők és a támfalak helyreállítása, a parkolók felfestése, valamint a területen lévő játszótér, a garázssor előtti útszakasz és a parkoló burkolatának javítása valósulhat meg.

12 millió forintból a 153 szavazatot begyűjtő Dunafok Kertmozi – A Mozi Szelleme – Közösség Ereje projekt jöhet létre, melyet Hajimichael Ádám, Gombossy Gergely és Ulrich Roland küldött be. A terv szerint a Dunafok szabadidőpark szórakozási lehetőségei bővülnek az ideépített kertmozival és színpaddal, amik további sport-és gyermekprogramnak adhatnak majd helyet.

Budatétényben 130 vokssal a Rózsakerti Sportcentrum terv nyert, mely az elképzelés szerint egy rekortán futópályából és egy kondiparkból áll. Erre a területre, hasonló témában nyújtotta be ötletét Dr. Kőhalmi Attila és Tuza Gábor is, így ez a két elképzelés egy közös projektben, a maximális 100 millió forintból fog megvalósulni.

Nagytétényben Baranyai Márta és Mányoki Kinga Tétény-Rét Családi Park! ötlete valósulhat meg 80 millió forintból. A projekt részeként Nagytétény Sváb Emlékhely körüli területen, a már meglévő fák árnyékában épülhet egy bekerített családi park tematikus játszótérrel, csúszdaparkkal, szabadtéri kondiparkkal, elkerített kutyafuttatóval, pingpongasztalokkal és szánkózási lehetőséggel.

A jelenlegi koronavírus-járvány okozta helyzetben csak a tervek előkészítésére van lehetőség, mely jelenleg is folyamatban van. A vészhelyzet végével azonban új lendülettel kerülnek megvalósításra a nyertes projektek.