Ugrás a tartalomra

Nyáron felújíthatják a Kossuth Lajos utcát

2021. május 25. kedd
Először Budafok „főutcáját” korszerűsítheti a fővárosi önkormányzat, majd elkezdik a Tóth József utcai körforgalom építését
Nyáron felújíthatják a Kossuth Lajos utcát

A Kossuth Lajos utca felújítását a tervek szerint nyáron végezheti el a főváros, majd ezt követően, ősszel megépülhet a Tóth József utcai körforgalom is – közölte online fogadóóráján Karsay Ferenc polgármester. Emlékeztetett: Budafok városközpont megújítása egy fővárosi program, amit az utolsó információk szerint októberben kezdenek el. Ennek része a Tóth József utca aljánál épülő körforgalom kivitelezése is. – Addig azonban még sok megpróbáltatás vár ránk, hiszen ezt megelőzi a Kossuth Lajos utca felújítása, ami szintén fővárosi projekt – nyilatkozta Karsay Ferenc. Mivel a Kossuth Lajos utcában lévő gázvezetékcserét még az aszfaltozás előtt el kell végezni, a polgármester úgy véli, hogy a Kossuth Lajos utca felújítására az „egész nyár rámehet”. Hangsúlyozta azonban: a kerület mindent megtesz azért, hogy a beruházón behajtsa azon ígéretét, amit a munkálatok őszi befejezésére tett.

Nyáron felújíthatják a Kossuth Lajos utcát

Mint arról korábban beszámoltunk, hosszas lobbitevékenységre volt szükség ahhoz, hogy a főváros úgy döntsön, felújítja a Kossuth Lajos utcát, amely a kerület egyik fő útvonalaként sok bosszússágot okoz a lakosságnak az aszfalt leromlott állapota miatt. Karsay Ferenc polgármester már tavaly nyáron levélben fordult Havasi Gábor fővárosi képviselőhöz, a főpolgármester tanácsadójához, valamint Tóth Endre és Kerekes Gábor kerületi képviselőkhöz a Kossuth Lajos utca felújítása kapcsán. Mivel a döntéseket az ő pártjukhoz tartozók hozzák a budapesti közgyűlésben, arra kérte őket, hogy segítsenek a kerületi emberek egyik legalapvetőbb problémájának megoldásában.

Karácsony Gergely ugyanis egész Budafok-Tétényt megdöbbentve akkoriban úgy döntött, hogy Budafok főutcája, a Kossuth Lajos utca helyett a kerület életében jóval kisebb jelentőségű Kővirág sort újíttatja fel. Karsay Ferenc polgármester ezt követően több fórumon is egyeztetésbe kezdett, többek között a főváros illetékes vezetőivel. Ígéretet is kapott arra, hogy a Kossuth Lajos utca felújítására is igyekeznek forrásokat találni a fővárosnál. Időközben az ellenzéki képviselők sem voltak tétlenek, ezek az erőfeszítések pedig végül eredményre is vezettek. A főpolgármester tavaly november 26-án elfogadta azt a közgyűlési előterjesztést, amely szerint a fővárosi önkormányzat idén felújítja a Kossuth Lajos utcát.

Karsay Ferenc polgármester lapunknak elmondta, köszönet illeti a fővárost a döntésért, hogy felújítják a Kossuth Lajos utcát, a kérdés már csak az, ezt hogyan hangolják majd össze a Tóth József utcai körforgalom építésével.

A Tóth József utcai körforgalom építése már régi elképzelés, ez része volt annak a projektnek, amelyre a Tarlós István vezette előző Fővárosi Közgyűlés megszavazott egy jelentős összeget. A Budafok belvárosának megújítását célzó projekt befejező szakasza lett volna a Tóth József utcai körforgalom megépítése. Az erre elkülönített forrást azonban a jelenlegi fővárosi vezetés az egyharmadára csökkentette. Az eredetileg tervezett beruházás első üteme az lett volna, hogy bekapcsolják a kerületet a budapesti fonódó villamoshálózatba. Felújították volna az itteni villamosmegállókat, hogy alkalmasak legyenek az új CAF villamosok fogadására. A lecsökkentett költségvetés azonban erre nem volt elég, ezért azt tervezték, hogy a négy megállópárból csak kettőt újítanak fel. Ennek viszont nem lett volna semmi értelme, hiszen így sem az új, sem a régi villamosok nem tudtak volna kényelmesen közlekedni a Városház térig. Ezért az önkormányzat azt javasolta, hogy a Tóth József utcai körforgalommal kezdjék a beruházást. Ez azért fontos, mert kevésbé balesetveszélyessé teszi az útkereszteződést a Tóth József utca alsó végén, és elterelheti az átmenő forgalmat a Duna utca irányába a Pécsi utcán keresztül a 6-os út felé, csökkentve a dugókat a belvárosban. Így lehetőség lesz a nagy tömegű járművek kitiltására is a Mária Terézia utcából. A javaslatot elfogadta a főváros is, a munkálatok várhatóan októberben kezdődhetnek. Természetesen a villamoshálózat fejlesztéséről sem mondtunk le. Karsay Ferenc Németh Zsolt országgyűlési képviselővel együtt tárgyalt Fürjes Balázzsal, a Budapest és agglomerációja fejlesztéséért felelős államtitkárral arról, hogyha a fővárosnak nem lesz pénze a 47-es és 56-os villamos pályájának fejlesztésére, akkor fontolják meg a korszerűsítés beemelését a kormány által finanszírozott Budapest fejlesztési programba.

(VH)