Ugrás a tartalomra

Tízezren vettek részt a Futafokon

2016. október 14. péntek
A közösségépítő sportrendezvény jótékonysági futama több százezer forintot gyűjtött a Védőnői Szolgálatnak
Tízezren vettek részt a Futafokon

Október első szombatján reggel 9 órakor vidám zenés bemelegítéssel kezdődött el a 31. Futafok a Campona előtti parkolóban. A rendezvényen közel tízezren vettek részt, köztük több mint 500 óvodással, akik közül sokan szülői kísérettel teljesítették az 500 méteres távot, de voltak nagyon bátor óvodások is, akik egyedül futottak. Karsay Ferenc polgármester az eredményhirdetésen külön gratulált mindenkinek, és színpadra hívta Schmitt Ilonát, aki 63 évvel ezelőtt nyerte meg az akkori futóversenyt.

Az idei Futafokra összesen 4221-en neveztek be, és közel tízezren vettek részt a rendezvényen. Az óvodások futama után 14 különböző kategóriában versenyeztek a gyerekek és a felnőttek. Az ovisokon kívül az elsősök is választhattak, hogy egyedül teljesítik a távot a bátor futamban vagy kísérővel vágnak neki az 1000 méternek. A kerület legnagyobb sporteseményén a legfiatalabb nevező alig töltötte be a 2. életévét, a legidősebb pedig 75 éves volt. Az idei Futafokon is részt vett – sérülése miatt igaz, most csak szurkolóként – Csere Gáspár hosszútávfutó. - Nagyon közel áll a szívemhez ez a rendezvény, gyerek koromban én is sokszor elindultam rajta és mindig dobogós helyen végeztem. Azt hiszem azért van szükség ezekre a sportrendezvényekre, hogy a diákok minden évben egy kitűzött célt tudjanak teljesíteni és visszaigazolást kapjanak a munkájukról - mondta Csere Gáspár a rajtnál.

Az egyéni futamok mellett négy váltófutam is indult, amelyekből háromban diákok, egyben pedig felnőttek vettek részt. Az idei újdonság a versenyen egy jótékonysági váltó futam volt, amelyre kerületi cégek kaptak meghívást. A nevezési díjaikból összegyűlt 240 ezer forint adományból egy emlőrák elleni önvizsgálati modellt és egy csecsemőhalál megelőzését szolgáló újraélesztést modellező bábut fog vásárolni Budafok-Tétény önkormányzata a Védőnői Szolgálatnak.

A nap további részében rengetegen indultak el a két kilométeres görkorcsolya futamon, amit Karsay Ferenc polgármester is teljesített tanítványaival. A felső tagozatos diákoknak és a felnőtteknek már több mint 3 kilométeres távot kellett lefutniuk a különböző színű érmek megszerzéséért.

A rendezők minden korosztályban az első 6 lányt és fiút szólították a dobogóra, akik az érmek és oklevelek mellé a támogatók által felajánlott ajándékokból összeállított csomagot is kaptak.

A futamot teljesítő sportolók befutást követően almával, müzliszelettel és vízzel frissíthették fel magukat, és hatalmas sikere volt az egyik kerületi cég felajánlásának, idén minden futó egy színes műanyag kulacsot is kapott ajándékba.

– Ezen a rendezvényen hallottam az egyik legjobb jelzőt a Futafokra: ez az esemény a legjobb közösségépítő sportrendezvény a kerületben! – mondta Karsay Ferenc polgármester. Hozzátette: az idei jótékonysági futam jó lehetőség volt az önkormányzat kerületi stratégiai partnereinek a kötetlen beszélgetésekre, egymás jobb megismerésére úgy, hogy lehetőségük volt a segítségnyújtásra is.

(Viszkocsil Dóra)


A hosszú élet titka
Karsay Ferenc polgármester a Futafok eredményhirdetésén a színpadra hívta Schmitt Ilonát, aki 63 évvel ezelőtt nyerte meg az akkori futóversenyt. Schmitt Ilona az 1953-as oklevéllel a kezében elmondta, hogy mennyire fontos az életében a sport, még a mai napig is sokat sétál a tengerparton. 1956-ban költözött ki Floridába, és az év felét ott tölti. Májusban hazajön és ősszel visszamegy Amerikába. Ott él a családja is, és mindegyik unokája sportol. A férje is sportolt és ő is aktívan röplabdázott, kézilabdázott és futott. Schmitt Ilona a kerület egyik gyárában dolgozott, ahol nagyon nagy sportélet volt. Együtt indultak az akkori futóversenyen a kollégáival, amit a BMTE-pályán rendeztek meg, és meg is nyerte. – Sajnos már nem tudok futni, de ha tehetném, akkor én is beállnék a gyerekek közé. Nagyon jó látni őket, ahogy egészségtől kicsattanva, aktívan versenyeznek – mondta Ilona néni. Hangsúlyozta: nagyon fontos a sport, mert az a hosszú élet titka.


Kedves Sporttársak!
Budafok-Tétény polgármestereként szeretném megköszönni a FUTAFOK támogatóinak, akik szállítással, eszközökkel vagy díjak, ajándékok felajánlásával járultak hozzá a legnagyobb kerületi közösségépítő rendezvény sikeréhez:
Abiprint Kft., Anda Present, Bakos Faipari Egyéni Cég, BonoLact, Brucker Pékség, Budafok-Tétény polgárőrség, Budapesti Különleges mentők, Campona bevásárlóközpont, Campona játszóház, Event and More rendezvényiroda, Fitness and Gym, Hófehér Fóka Úszóiskola, Ibolya ABC, Italpiac, Kajászó Község Önkormányzata, Kartago Tours, Klauzál Gábor Művelődési Központ, M2M Kft., MAC Budapest Jégkorong Akadémia felnőtt csapata, Magyar Plastiruote Zrt., Óhegy étterem, Pólóverzum, Reál Osztálykassza, Régio játékbolt, Révész Computer, Serfőző Hús és Hentesáru, Telekom Nyrt., Tipográfia Testedző Egyesület, TOP-COP Security, Tropicarium, Újbuda Prizma Kft., 300 GYM.