Ugrás a tartalomra

Ide nekünk a Ferencvárost is!

2017. április 12. szerda
Ilyen még nem volt! A harmadosztályú bajnokságban játszó BMTE bejutott a Magyar Kupa elődöntőjébe
Ide nekünk a Ferencvárost is!

Történelme legnagyobb sikerével jutott a Magyar Kupa elődöntőjébe a BMTE futballcsapata, ahol a Ferencváros lesz az ellenfél. Ezt talán még maga Prukner László, a visszafogottságáról, megfontolt nyilatkozatairól közismert rutinos edző sem merte volna előre megjósolni. Pedig szinte minden a mieink ellen szólt: az ellenfél, a Sopron egy osztállyal feljebb játszik. A március 29-i első összecsapáson 2-1-re alulmaradtunk, s úgy tűnt, a szerencse – no meg a játékvezetők jóindulata – is elpártolt Csizmadia Csabáéktól. És mégis, ilyen előzmények után is ott vagyunk a legjobb négy között, a csapat történetében első alkalommal! S hogy igazi „sátoros ünnep” legyen a kerületünkben: április 26-án a Groupama Arénába látogat a csapat, majd a visszavágón, május 17-én a Promontor utcában fogadjuk a Ferencvárost!

Jeles nap volt 2017. március 29., amikor a Budafok a Sopront fogadta a Promontor utcában, a Magyar Kupa-negyeddöntő mérkőzésen. A díszpáholyban Mészöly Kálmántól, a legendás 1976-os budafoki csapat edzőjétől, egykori Vasas-legendákon, Híres Gáboron, Komjáti Andráson át Karsay Ferencig, Budafok-Tétény polgármesteréig és Bélteky Róbert klubtulajdonosig, illetve Bozóky Imréig, az MLSZ korábbi elnökéig megannyi ismert ember ült. A csapatunk ugyanis nem akármilyen meneteléssel – többek között az NB I éllovasa, a Videoton kiverésével – jutott el a legjobb nyolcig, ahol egy NB II-es középcsapat, a Sopron volt az ellenfél. Az első meccset játszották itthon Oláh Lóránték, a visszavágó április 5-én a „hűség városában” volt.

A két kispadon két sztáredző ült: Prukner László és Supka Attila. Pontosabban, a kispad előtt idegesen fel-alá sétált, mint a ketrecbe zárt oroszlán. Dirigáltak ők már nevesebb csapatokat is – mondjuk a Ferencvárost és a Debrecent –, de most ugyanúgy győzni akarnak, mint amikor az Üllői úton vagy a Nagyerdőben több ezer szurkoló előtt az NB I bajnoki címe volt a tét.

Legalább másfél ezren a Promontor utcába is kilátogattak. – Talán nem mindenki tudja, hogy rövidesen megkezdődnek a munkálatok a lelátó befedésére, és a háttérben hamarosan építeni kezdik az újabb sportcsarnokot is – mondta el dr. Soós János, a BMTE klubelnöke és Vizi Sándor ügyvezető elnök a mérkőzés előtt. Utóbbi egyébként az 1976-os „Aranycsapat” balhátvédje volt, amelynek a már említett Mészöly Kálmán volt az edzője.

Miközben idáig jutottunk a múltidézésben, a Sopron egy vitatható tizenegyessel megszerezte a vezetést, a megítélt büntetőt Kapacina Valér értékesítette. Egy-null oda. A válasz nem késett, de Vaszicsku Gergő fejese nyomán a labda a lécen csattant. Hiába támadott azonban a Budafok, nem volt egyenlítés, pedig a második félidőben lehetett volna, de amikor Oláh Lóránt pazar szabadrúgása után a labda a gólvonalra (vagy azon belülre?) vágódott, Takács játékvezető továbbot intett. Mint ahogyan akkor is, amikor Oláh Lórántot gyanús körülmények között szerelték a tizenhatoson belül.

Aztán eldőlt a meccs. A 78. percben egy előrevágott labdára a soproni Erdélyi és Szabó kapus egyszerre rajtolt, Erdélyi volt a gyorsabb, és átvezette a labdát a gólvonalon. Már-már beletörődtünk a 0-2-be, amikor a 90. percben Pölöskey Péter fejes góllal kozmetikázta az eredményt és adott reményt a visszavágóra.
Arra a meccsre, amelyre az esélytelenek nyugalmával, de roppant elszántan készültek Czizmadia Csabáék. Hogy mennyire komolyan vette a klubvezetés a párharcot, arra az is bizonyság, hogy egy nappal korábban elutazott a csapat Bükfürdőre, s ott készült a soproni élethalálharcra.

A mérkőzés fantasztikusan kezdődött, Kovács Dávid már a hetedik percben megszerezte a vezetést. – Mintegy 23 méterről, kissé balról rúgtam szabadot, jobbal megcsavartam a labdát a jobb sarokra, és bár a kapus beleütött, a labda a jobb sarokban kötött ki. Volt egy kis szerencsém, de odahaza végig pechünk volt, ez már kijárt nekünk – emlékezett a 26 éves középpályás, aki valaha a Fradiban kezdett futballozni, s tíz éve a BMTE labdarúgója.

Továbbra is a Budafok maradt támadásban, hiszen legalább még egy gólra szükség volt a továbbjutáshoz. És az a 44. percben meg is született! Vaszicsku baloldali bedobása után Gelei Vince, a hazaiak kapusa melléütött a labdának, az Czizmadia Csaba elé pattant, és a csapatkapitányunk két méterről befejelte. 0-2, és ez már elég volt a boldogsághoz!

– Nagyon sokat jelentett az egynapos pihenés Bükfürdőn – idézte fel a tizenkétszeres válogatott, marosvásárhelyi születésű „Czizi” a történteket. – Nyugodtan, mégis harci kedvtől égve léptünk pályára Sopronban. A gólom szerencsés volt, de ahhoz ott kellett lenni. Ekkor már éreztem, hogy meglesz az elődöntő – tette hozzá a BMTE csapatkapitánya. A második félidőben kitámadott a Sopron, akadt egy-egy kapufa mindkét oldalon, de az eredmény nem változott. Fennállása során először bejutott az elődöntőbe a Budafok. Megjegyzendő, hogy már a nyolc közé jutás is a klub történetének legszebb eredménye volt, no persze leszámítva azt, hogy az 1945–1946-os idényben az összevont NB I-NB II nyugati csoportjában játszottunk.

Prukner László veretes pályafutásában is kiemelkedő helyet foglal el ez az eredmény. – Ugyan a Kaposvárral már játszottam kupaelődöntőt, de ez az eredmény akkor is csodálatos számomra – mondta a mester. – Nem könnyű egy NB III-as csapatnak a szerda–szombat ritmus, de okos rotációval megoldottuk, hogy mindenki friss maradjon. Három kapufát rúgtunk a két meccsen a Sopronnak, megérdemeltünk a továbbjutást – jelentette ki az edző a mérkőzést követően.
És mit tesz a sors! Az M4 Sport televízió egyenes adásában sugárzott kupasorsoláson a Fradit húztuk ki elődöntőbeli ellenfélnek, úgyhogy a május 17-i visszavágón megdőlhet minden budafoki nézőcsúcs is!

(Ch. Gáll András)


Budafokon a Puskás-díj: A szurkolók március 29-én megcsodálhatták a Promontor utcában a Puskás-díjat is, a futballvilág egyik legbecsesebb trófeáját, amit Bélteky Róbert klubtulajdonos hozott el Melbourne-ből. A Puskás-díj 2009-es megalapításánál bábáskodó Szöllősi György, a FourFourTwo és a Nemzeti Sport főszerkesztője állt őrt a nézőtéren kiállított ereklye mellett, amellyel a közönség sok tagja, sőt, a meccsre érkezett hírességek is buzgón fényképezkedtek.
A Puskás-díjat minden évben a világ legszebb gólját szerző játékos kapja. Az eddigi nyertesek időrendi sorrendben Cristiano Ronaldo, Hamit Altintop, Neymar, Miroslav Stoch, Zlatan Ibrahimovic, James Rodriguez, Wendell Lira és Mohd Faiz Subri voltak.


Ide nekünk a Ferencvárost is!
 


Korábbi cikkeink:

Hatalmas budafoki siker: 0-2-es GYŐZELEM a szerdai visszavágón Sopronban! - VIDEÓVAL

Budafok LC - Folytatódik a küzdelem a Magyar Kupa elődöntőbe jutásáért

A BMTE tovább írná a tündérmesét - Videóval

Bravúros budafoki siker: negyeddöntőben a focicsapatunk